Logo Realitatea.md

Explicaţia pentru gesturile controversate ale lui Xhaka și Shaqiri la Cupa Mondială. Cei doi ar putea fi amendați

23 Iunie 2018, 13:52 // SPORT

Reprezentativa Elveției a reușit să câștige un meci extrem de important, după ce a fost condusă încă din minutul 5 de sârbi. Însă, datorită lui Granit Xhaka (52) şi a lui Xherdan Shaqiri (90), naționala lui Vladimir Petkovic este acum favorită pentru calificarea în ”optimile” Cupei Mondiale.

Foto: The Guardian

Dincolo de golurile în sine marcate de cei doi jucători, asistența nu a putut să nu remarce felul identic în care s-au bucurat cei doi fotbaliști. Atât Xhaka, cât și Shaqiri au făcut semnul ”vulturului” imediat după ce au marcat.

Deși cele două gesturi păreau inofensive, se pare că alta este de fapt adevărata semnificație a acestor gesturi. Reprezentativa Elveției are în componență mai mulți fotbaliști cu dublă naționalitate sau cu ”rădăcini” în alte state. 

Skaqiri (26 de ani), de exemplu, are dublă naționalitate. Deși joacă pentru naționala Elveției, Xherdan este născut la Gjilan, în Kosovo. De altfel, chiar el a spus de câte ori a avut ocazia: ”m-am născut în Kosovo, dar am crescut în Elveția, trăiesc cu ambele mentalități, nu este o diferență mare!”

Cu toate acestea, astfel de conotații nu sunt atât de simple când vine vorba despre Kosovo, un stat care nu este recunoscut ca fiind independent de către Serbia. ”Vulturul”, cel invocat în bucurie, atât de Shakiri, cât și de Xhaka, este un simbol aflat pe steagul Albaniei, astfel că gestul celor doi jucători poate fi considerat a fi unul provocator, mai ales în contextul tensiunilor politice dintre Albania şi Serbia. În aceste condiții, Shaqiri și Xhaka ar putea fi amendați!

Rivalitate dintre sârbi și albanezi a apărut în jurul Kosovo, o regiune care și-a câștigat independența față de Serbia în 2008. În 1998, în urma intervenției forțelor NATO în zonă au fost semnalate peste 11.000 de decese.

În celălalt meci al Grupei E, Brazilia a învins Costa Rica, scor 2-0, ambele goluri fiind marcate după minutul 90, scrie DigiSport.

Ultimele meciuri din grupă vor avea loc pe 27 iunie, Serbia - Brazilia, la Moscova (stadionul Spartak), şi Elveţia - Costa Rica, la Nijnîi Novgorod (stadionul Nijnîi Novgorod). În afară de Costa Rica, celelalte trei echipe au şanse de calificare în optimi. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile