Logo Realitatea.md

Expoziția „Tați din Moldova și Suedia” a colindat 6 sate din Moldova. „Mă consider un tată fericit. Nu există lucru pe care eu nu aș putea să îl fac”

30 Iulie 2018, 18:01 // Societate

Expoziția „Tați din Moldova și Suedia” a colendat șase sate din Moldova. Subiectul paternității a fost dezbătut de locuitorii acestor sate, iar cei mai curajoși tătici au povestit din experiența lor proprie de a crește copii. 

Foto: medium.un.md

„Eu fac tot ce face și soția mea”

Primul sat care a găzduit expoziția a fost Lozova, din raionul Strășeni, unde fiecare al cincilea locuitor a luat drumul străinătății. Astfel, fiecare al doilea copil a rămas în grija doar a unui părinte sau chiar au fost încredințați temporar rudelor. Profesorii din sat relatează că elevii care au unul sau ambii părinți plecați sunt de regulă mai irascibili sau devin retrași, în găoacea lor.

Cei rămași încearcă să își croiască o viață mai bună și să petreacă timp util cu cei dragi. Mihai Grechin, lozovenean, a venit la dezbatere cu cei doi copii ai săi. Mihai se consideră un tată dedicat și împlinit, fiindcă are acasă un loc de muncă decent, care îi permite să fie alături de copii:

„Mă consider un tată fericit și împlinit. Nu există lucru pe care eu nu aș putea să îl fac și nu este un lucru pe care soția să nu îl poată face. A fost o perioadă când soția nu a fost timp de două luni acasă, iar eu am rămas cu copiii și am văzut atunci ce înseamnă să ai grijă de copii. Atunci respecți și te uiți altfel la munca mamelor, pe care rămâne 100% grija copiilor.”

Copilul a stat pe pieptul meu, a simțit căldura tatălui”

Colibași, raionul Cahul, alt sat măcinat de migrația externă. Fiecare a patra gospodărie are cel puțin un membru al familiei plecat peste hotare. A fost și cazul lui Stanislav Banu când era copil, văzându-și tatăl rar. Atunci și-a zis că el va petrece mai mult timp cu copiii săi și va fi un tată implicat. Stanislav are un loc de muncă la fabrica din localitate.

„Când eram copil, tata era peste hotare. Eu însă vreau să petrec mai mult timp cu soția și cu copiii mei. Este important ca ei să simtă căldura sufletească în orice moment, chiar și atunci când îi spăl sau îi hrănesc. Cu 12 zile în urmă s-a născut al doilea copil. După naștere, soția avea nevoi de îngrijiri medicale și copilul a stat pe pieptul meu ca să nu simtă despărțirea de părinte. Mi-am luat concediu paternal ca să pot fi cu familia și să facem totul împreună”.

„Până la trei ani, doar eu i-am făcut baie fiicei mele”

La Mereni, Anenii Noi, tabloul e la indigo, unde 4 din 10 copii au rămas cu cel puțin fără grija cotidiană a unui părinte. Acum, cu sprijinul migranților, locuitorii au colectat bani pentru a restaura parcul din localitate, pe aleile cărora tații și mamele își vor plimba copiii.

Viceprimarul localității Valentin Vieru, tată a două fete, crede că migrația poate fi transformată în oportunitate și că familiile se vor reuni … acasă.

„Să fii tată înseamnă să oferi și să primești multă dragoste, să faci baie copiilor tăi, să îi înveți, să îi ghidezi, să faci temele cu ei, să le arăți natura și să le explici fenomene, să răspunzi la multe ‘de ce așa și nu altfel’. Am două fete și eu, care mă vedeam doar tată de băiat, sunt extrem de fericit”, spune Valentin Vieru.

„Noi suntem o echipă în toate”

La Selemet, raionul Cimișlia, tații dedicați sunt la ei acasă. La început sceptici și cu gândul la alte griji cotidiene, cei 30 de părinți prezenți la eveniment s-au degajat treptat și și-au împărtășit experiențele personale.

Victor Cobzac: „Avem șapte copii și doar pentru că eu și soția am muncit și muncim zi de zi împreună am reușit să îi creștem și educăm frumos. Noi suntem o echipă în toate. Muncim de zori împreună cot la cot, dar și ne distrăm și petrecem timpul împreună. Eu cred că este foarte important ca un tată să fie alături de soție în toate”.

Alexei Teacă: „Fiica mea este o persoană cu necesități speciale și are dificultăți în a se deplasa singură. Astfel, îi sunt mereu alături în toate, o duc la toate activitățile, îi sunt mereu în preajmă și îi ofer tot suportul meu necondiționat”.

Citiți continuarea articolului pe medium.un.md.

Vezi și:

Bărbații din Moldova, despre concediul paternal! Cât de pregătiți sunt să facă schimb de roluri cu soțiile (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.0000%
USD USD 18.4281 0.0000%
RUB RUB 0.2348 0.0000%
RON RON 4.1664 0.0000%
UAH UAH 0.6689 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile