Logo Realitatea.md

Faci puțină mișcare la serviciu? Fâțâiala pe scaun îți poate salva viața

29 Septembrie 2015, 11:11 // Life

În copilărie nu stăteai deloc locului la masă, iar părinții te atenționau spunându-ți că acest gest este nepoliticos. O nouă cercetare arată însă că gestul ne poate, de fapt, salva viața.

Foto simbol

Cercetarea, publicată în Revista americană pentru Medicină de Prevenție, indică faptul că fâțâiala pe scaun, la birou, reduce riscul îmbolnăvirii de afecțiuni date de sedentarism. Personalele care lucrează în fața calculatorului au șanse mai mari să se aleagă cu boli asociate stiulului de viață lipsit de mișcare, care duc la decese premature.

Rezultatele noastre sugerează ideea că este cel mai bine pentru sănătatea noastră să evităm să stăm în același loc, la serviciu, pentru perioade mari de timp, sau chiar și faptul că te fâțâi mult pe scaun, în fața calculatorului poate fi un gest care să le prelungească viața”, a declarat Gareth Hagger-Johnson, co-autor al studiului și profesor la Universitatea London.

Teorie revoluționară

Este o descoperire care aruncă în aer teoria altui studiu, conform căruia nici măcar exercițiile fizice nu pot compensa lipsa mișcării și statul pe scaun mai mult de opt ore la serviciu.

Folosind informații din cadrul unei analize mai vechi, ”U.K. Women’s Cohort Study”, care conțin date despre mii de femei și obiceiurile din viața de zi cu zi. Cercetătorii au sortat participantele în trei grupuri, în funcție de măsura în care acestea se mișcă pe scaun. Astfel, aceste grupuri au fost: femei care se mișcă puțin, mediu și mult pe scaun. Drept urmare, oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele care făceau parte din categoriile mediu și mult avea un risc al mortalității premature scăzut, scrie Unica. 

Cu alte cuvinte, acele momente în care nu ai stare în fața calculatorului pot contracara efectele adverse pe care le are auspra sănătății statul pe scaun.

Însă, înainte să începi să te joci cu creionul sau să alternezi statul picior peste picior cu o poziție mai relaxată este bine să știi un lucru: cercetarea se referă doar la impactul pe care îl au aceste gesturi asupra mortalității.

Fă mișcare, în afara serviciului

Poziția în șezut este asociată în același timp cu multe alte probleme de sănătate, de la creșterea riscului de îmbolnăvire cu diabet de tip 2 și boli cardiovasculare, până la anumite tipuri de cancer. Astfel, experții au de gând ca pe viitor să cerceteze mai în profunzime această teorie, acordând o atenție specială metricii acestor mișcări și încadrării lor în anumite categorii, în așa fel încât să afle dacă ideile lor se confirmă sau nu.

Până atunci, specialiștii le recomandă persoanelor care lucrează mult la birou, în fața calculatorului să ia pauze dese, de câteva minute în fiecare oră a zilei de lucru, să-și scadă nivelul de zahăr din sțnge prin a înceta să mai consume dulciuri și alte alimente bogate în zaharuri, să țină sub control colesterelul și, dacă e cazul, chiar să piardă în greutate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile