Logo Realitatea.md

Facilitarea procedurii de export, discutată la Guvern. Au participat și doi producători autohtoni de textile

18 Ianuarie 2020, 10:25 // Economie

Prim-ministrul Ion Chicu a prezidat o ședință pentru a examina posibilitățile de facilitare a activităților de export pentru producătorii autohtoni și stimularea dezvoltării comerțului online. La ședință au participat responsabili de la MEI, Poșta Moldovei, Serviciul Vamal, Banca Națională, ODIMM, precum și producătorii autohtoni de textile „Hermina” și „Bombonici”.

Foto: gov.md

Participanții la ședință au informat premierul despre traseul parcurs de producătorii autohtoni în procesul de realizare a exportului produselor până la destinatarul final, au descris neajunsurile existente în activitățile de curierat, dificultățile întâlnite în realizarea procedurilor vamale și problema achitărilor online.

Responsabilul de la Serviciul Vamal a comunicat că pe parcursul 2019 a fost lansată o procedură simplificată pentru operațiunile de export. Aceasta oferă posibilitatea  producătorilor de a depune o cerere la postul vamal apropiat pentru a obține dreptul de livrare a mărfurilor în valoare de 1000 de euro per factură. A fost menționat faptul că în prezent se lucrează asupra îmbunătățirii sistemului informațional vamal (ASYCUDA World) care are menirea să simplifice esențial exportul de mărfuri.

Premierul Chicu a calificat procedurile actuale de expediere a coletelor drept dificile, care pot compromite intenția de dezvoltare a afacerilor în Republica Moldova. În acest context, Chicu a solicitat responsabililor să comunice intens cu producătorii autohtoni și împreună să elaboreze un scenariu maximal confortabil pentru afacerile orientate spre export.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile