Logo Realitatea.md

Fără a aștepa concluziile experților, Dodon spune că Filarmonica cel mai probabil va fi demolată în totalitate

28 Septembrie 2020, 10:33 // Actualitate

Deși echipa de experți, care urmează să examineze starea Filarmonicii Naționale, după incendiul devastator de săptămâna trecută și să se expună dacă trebuie distrusă în totalitate sau parțial, astăzi Igor Dodon a declarat că „cel mai probabil aceasta va fi demolată, iar în loc va fi construită una nouă”. Declarațiile au fost făcute după întrevederea tradițională cu premierul Ion Chicu și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi.

Foto: IGSU

Dodon susține că sunt prevăzute două variante în cazul Filarmonicii, fie va fi reabilitată, fie va fi demolată în totalitate și construită alta nouă tot în locul celei actuale, însă a precizat el că cel mai probabil se va „merge pe a doua variantă”.

„Sunt două posibile soluții: reparația edificiului, care practic a ars totalmente sau demolarea și construcția de la zero. Preventiv, vom merge pe varianta a doua. Demolarea și construcția de la zero. Proiectul tehnic va fi efectuat până la sfârșitul anului și în același loc unde s-a aflat Filarmonica va fi construită o nouă clădire”, a afirmat Dodon.

Totodată, șeful statului a menționat că, membrii colectivului Filarmonicii își continuă activitatea - o parte la Palatul Național, iar alta dacă va fi necesar, la Palatul Republicii.

De asemenea, președintele mulțumit partenerilor pentru suport acordat la construirea noii Filarmonici, după ce a fost deschis un cont special. 

Amintim că, incendiul la Filarmonica Națională a izbucnit joi, 24 septembrie curent, și a fost nevoie de două zile pentru a-l stinge în totalitate. Zece autospeciale și aproape 60 de pompieri s-au luptat cu flăcările. În această săptămână, salvatorii și pompierii au misiunea de a înlătura toate elementele constructive, pentru ca echipa de experți să poată da aprecieri stării edificiului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile