Logo Realitatea.md

Fără ședințele dintre Dodon, Greceanîi și Chicu în campania electorală. Reacția șefului statului la posibile fraudări ale alegerilor

28 Septembrie 2020, 11:06 // Actualitate

Pe durata campaniei electorale, președintele țării, Igor Dodon, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și premierul Ion Chicu nu se vor întruni în ședințele tradiționale din fiecare zi de luni, pentru a nu fi calificate ca „utilizarea resurselor administrative”, în contextul în care Dodon candidează pentru un nou mandat.

Totuși, șeful statului afirmă că „dialog între președinte, speaker și premier va fi, dar nu în format public. Aceste întruniri vor fi făcute „pe măsura necesităților”, a precizat Igor Dodon astăzi, după ședința conducerii de vârf a țării.

„Pe data de 2 octombrie, vineri, se dă startul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Cel mai probabil, ședințe în formatul acesta, cum le facem noi luni, nu vor fi pe parcursul campanie electorale, pentru că noi considerăm...să nu fie interpretări de utilizare a imaginilor sau resurselor administrative”, a spus Dodon.

Referitor la declarațiile despre pretinse falsificări și fraudare la alegeri Igor Dodon a spus că „sunt lipsite de sens”. „Am văzut diferite declarații de pretinse falsificări și fraudare a alegerilor, noi nu vedem care este logica acestor declarații. Ați văzut că pentru numărul secțiilor de votare peste hotare s-a votat practic unanim – 8 din 9 membri ai CEC-ului”, afirmă șeful statului.

Potrivit acestuia, cu 17 secții de votare deschise în Federația Rusă, 30 – în Italia, dar per total în UE – 86 de secții, „nu poate fi vorba de o condiție mai avantajoasă în funcție de amplasarea estică sau vestică”. „Probabil, cineva se obișnuiește cu gândul că va pierde aceste alegeri și începe să declare despre fraudare”, a mai spus Igor Dodon.

Amintim că, sâmbătă, 26 septembrie, cinci lideri politici au semnat o scrisoare către instituțiile internaționale, prin care le-a informat despre o posibilă fraudare a alegerilor prezidențiale, prin deschiderea unui număr mai mare decât de obicei a secțiilor de votare în Federația Rusă și pentru cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană, de pe urma cărora ar avea beneficii Igor Dodon.  

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile