Logo Realitatea.md

Federica Mogherini și Johannes Hahn, declarație comună privind invalidarea alegerilor locale de la Chișinău (DOC)

27 Iunie 2018, 12:37 // Actualitate

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini și Comisarului european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, au semnat o declarație comună privind invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinău. Într-un document dat publicității astăzi, 27 iunie, oficialii menționează că ”decizia netransparentă a alegerilor primăriei de la Chișinău, confirmată de Curtea Supremă de Justiție a Moldovei în seara zilei de 25 iunie, privează locuitorii mun. Chișinău de primarul ales în mod democratic Andrei Năstase, care a obținut o majoritate clară la scrutinul din 3 iunie”.

Foto simbol

”Decizia subminează încrederea poporului moldovenesc în instituțiile statului. Trebuie remarcat că nici unul dintre participanții la procesul electoral nu au cerut anularea alegerilor. Justiția independentă, liberă de orice presiune politică, care guvernează într-o manieră transparentă, precum și alegeri credibile, incluzive și transparente la toate nivelurile sunt piloni ai oricărei democrații. Respectarea valorilor democratice și a statului de drept se află, de asemenea, în centrul relațiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova, așa cum arată Acordul de Asociere RM-UE.

Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile moldovenești să garanteze independența justiției în conformitate cu angajamentele sale internaționale ca fiind unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și o așteptare pe termen lung a cetățenilor moldoveni.

În acest scop, ne așteptăm ca autoritățile moldovenești să ia măsurile de rigoare pentru a se asigura că rezultatele alegerilor locale de la Chișinău, recunoscute și de observatorii naționali și internaționali și care reflectă voința alegătorilor, să fie respectate”, se arată în document.

Realitatea.md amintește că zilele trecute, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut decizia primelor două instanțe (Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel), prin care nu s-a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. Decizia a trezit nemulțumiri în rândurile societății și inclusiv a liderilor din opoziție (PAS, PPDA, PLDM, PL). De asemenea, îngrijorarea și-au exprimat-o și corpurile diplomatice acreditate la Chișinău privind această hotărâre.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile