Logo Realitatea.md

Femeile din Moldova sunt îndemnate să facă testul citologic. „Printr-o atitudine responsabilă putem preveni cancerul de col uterin” (VIDEO)

28 Ianuarie 2020, 16:11 // Societate

În fiecare zi, o femeie din Republica Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar o dată la trei o femeie din Republica Moldova moare din cauza cancerului de col uterin. Datele au fost prezentate în cadrul evenimentului de lansare a campaniei naționale de informare „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!”.

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus la evenimentul de lansare că „vorbim de fiecare dată că viața are prioritate, iar cea mai valoroasă prioritate a vieții trebuie să fie sănătatea”. Ministra a mai spus că această formă a cancerului este cea mai răspândită, dar poate fi prevenită, iar „măsurile de prevenire, pe lângă faptul că sunt simple, sunt eficiente”. „Este vorba și de test, dar este vorba și de vaccinarea fetelor la vârsta de 10 ani. Această vaccinare previne îmbolnăvirea fetelor de această maladie. Printr-o atitudine responsabilă putem preveni îmbolnăvirea de cancer de col uterin”, a menționat ministra.

Reprezentanta adjunctă a UNFPA Moldova, Natalia Plugaru, a menționat că la nivel mondial, în fiecare an, jumătate de milion de femei sunt diagnosticate cu această maladie. În Europa de Est și Asia Centrală, cazurile soldate cu mortalitate sunt de zece ori mai muște decât în Europa de Vest. În Moldova doar 40% din femei își fac testul citologic, o cifră mult prea mică pentru a reuși prevenirea maladiei.

„Putem cu siguranță să ajungem la zero cazuri de deces, dacă femeile cu vârsta de 25-61 de ani vor face regulat testul citologic, iar fetele vor fi vaccinate de la vârsta de zece ani. Doar 40% din femei își fac testul citologic. Multe femei care nu-și fac acest test nu cunosc, nu au timp, au frică, nu cunosc că este gratuit sau nu cunosc unde se poate face acest test”, a mai spus Natalia Plugaru.

Una dintre femeile care a depistat boala la timp și a reușit să o învingă, Victoria Condrat a povestit că a depistat boala când planifica să devină mamă. „Sunt fericită că l-am depistat la timp, când era tratabil”, a spus tânăra, îndemnând și alte femei să nu fie nepăsătoare și să-și facă testul citologic.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Sănătate Publică, anual în Republica Moldova sunt înregistrate 370 de cazuri noi de cancer de col uterin. Cazurile de boală depistate în stadii precoce de evoluție constituie 47%. La evidență la Institutul Oncologic sunt 4.200 de paciente afectate de cancer al colului. Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecția persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 99% dintre tumorile de col uterin.

În cadrul campaniei „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!” vor fi difuzate spoturi la tv și radio, vor fi distribuite pliante în instituțiile medicale pentru a sensibiliza și informa femeile cu vârsta între 25 și 61 de ani despre necesitatea efectuării testului citologic o dată la trei ani. Acestea, la rândul lor vor fi îndemnate să încurajeze alte femei din societate, să se adreseze la medicul de familie pentru a face testul citologic.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7760 0.0000%
USD USD 18.0446 0.0000%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.0914 0.0000%
UAH UAH 0.6405 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile