Logo Realitatea.md

Fenomenul care ucide şapte milioane de oameni pe an

15 Iulie 2019, 20:20 // Life

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) declară că poluarea aerului provoacă moartea a şapte milioane de oameni pe an şi reprezintă o treime din decesele cauzate de accident vascular cerebral, cancer pulmonar şi boli de inimă, cu mai mult de 90% din copiii care respiră aer poluat în fiecare zi. Care sunt însă soluţiile găsite de specialişti?

În Londra, poluarea cauzată de trafic contribuie la peste 9.000 de decese pe an, au estimat experţii medicali. Institutul Alan Tearing, un centru de cercetare specializat în ştiinţa datelor şi inteligenţa artificială (AI), a dezvoltat un program care poate analiza cantităţi mari de date în timp real de la peste 1.200 de senzori la distanţă din zona Greater London. Aceste date sunt combinate cu alte informaţii despre vreme, fluxul de trafic, lucrările de construcţii şi străzile „canion” - înconjurate de clădiri înalte, care împiedică aerul toxic să se disipe cu uşurinţă, scrie Businessmagazine.ro.

Toate acestea sunt analizate pentru a produce un model care ar putea prezice unde vor fi cele mai poluate părţi ale oraşului în următoarele 48 de ore, cu estimări precise, oră cu oră. Theo Damoulas, director adjunct al institutului de inginerie spune că algoritmii vor putea identifica trasee de circulaţie si ciclism care minimizează expunerea la poluarea aerului. „Transformarea datelor în informaţie şi comunicare este un pas crucial pentru a atenua poluarea aerului", spune el.

Şi Africa sub-sahariană a fost deosebit de grav afectată de poluarea aerului, o mare parte fiind cauzată de utilizarea combustibililor poluanţi pentru încălzirea şi gătitul în locuinţe. Analizând anul trecut, prin satelit, date privind poluarea, organizaţia pentru protecţia mediului Greenpeace a constatat că Africa de Sud găzduieşte cele mai mari zone de poluare cu dioxid de azot (NO2) din lume. Potrivit unui raport al WHO, fiecare copil de sub cinci ani e expus la un nivel periculoase de poluare, iar Banca Mondială estimează că poluarea aerului ucide în jur de 20.000 de oameni anual în Africa de Sud.

În acest sens, compania IBM a dezvoltat proiectul Green Horizons, care este în prezent testat în Johannesburg, prin intermediul căruia analizează date istorice şi în timp real din mii de surse pentru a urmării diferiţi poluanţi, inclusiv ozon, NO2 şi dioxid de sulf. IBM susţine că sistemul furnizează o "previzualizare de înaltă precizie" a modului în care va arăta poluarea atmosferică a oraşului în ziua următoare.

Aceasta înseamnă că autorităţile pot emite avertizări de sănătate publică în avans şi pot aplica măsuri - de exemplu, creşterea taxelor de congestionare sau închiderea temporară a anumitor drumuri, călătorii fiind informaţi asupra locurilor care ar trebui evitate. În ciuda tuturor variabilelor, IBM afirmă că în timpul testelor, tehnologia a fost capabilă să prezică nivelurile de ozon pentru mai multe regiuni, cu rate de precizie de 63-79%. Echipa speră că în curând va putea anticipa nivelurile de poluare pe o perioadă de şapte zile.

Cu toate că tehnologia ar putea aduce o ameliorare, mai important este ca răul să fie înlăturat de la rădăcină, crede Jenny Bates, membră organizaţiei pentru mediu Friends of the Earth. „Şi tehnologia, cum ar fi AI, ajută să oferim mai multe informaţii despre nivelurile de poluare din aerul pe care îl respirăm, dar informaţia este doar începutul. Trebuie să ne concentrăm asupra combaterii poluării aerului la sursă, pentru a o împiedica să prezinte un risc pentru sănătatea noastră. Aceasta este o chestiune atât politică cât şi tehnologică".

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile