Logo Realitatea.md

Fenomenul "Putinizare". Prima ţară din UE cucerită de Vladimir Putin

09 August 2014, 13:57 // În lume

Pus la zid în Occident, preşedintele Rusiei Vladimir Putin nu duce lipsă de admiratori. Unul dintre ei este Victor Orban, premierul Ungariei. Potrivit unei analize CNN, şeful executivului de la Budapesta nu a rămas doar la stadiul de admiraţie pentru liderul de la Kremlin, ci s-a transformat treptat într-un epigon al acestuia. El a început să implementeze în propria ţară aceleaşi măsuri pe care le ia Vladimir Putin în Rusia. Fenomenul are şi un nume: "Putinizare".

Vladimir Putin a început să creeze un sistem represiv de control politic, economic şi social pentru a-şi menţine puterea. Când s-a confruntat cu opoziţia, în special în alegerile parlamentare din 2011, Putin a recunoscut că avea nevoie de mai mult decât de forţa brută pentru a-şi înfrânge oponenţii. Avea nevoie de o ideologie a puterii. 

Elementele cruciale ale putinismului sunt: naţionalismul, religia, conservatorismul social, capitalismul de stat şi dominarea mediei de către guvern. Acestea au lucrat în tandem pentru a susţine popularitatea lui Putin. 

Orban a urmat paşii lui Putin, erodând independenţa justiţiei, limitând drepturile omului, vorbind în termeni naţionalişti despre etnicii maghiari de pretutindeni şi cenzurând presa liberă, scrie Yahoo News.

Succesul putinismului va depinde în mare măsură de succesul lui Vladimir Putin şi al Rusiei conduse de el. Dacă va triumfa în Ucraina, transformand-o într-o ţară care nu se poate descurca şi care eventual vine şi cerşeste la Moscova, el va arata ca un câştigator. Dacă, pe de altă parte, Ucraina reuşeste în afara orbitei Rusiei şi dacă economia rusă continuă să slăbească, lideri ca Viktor Orban ar putea regreta ca şi-au legat soarta de un „petro-stat” siberian izolat la nivel global.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5320 -0.3551%
USD USD 17.6849 -0.3814%
RUB RUB 0.2748 -0.7584%
RON RON 4.1243 -0.3889%
UAH UAH 0.7173 0.0279%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile