Logo Realitatea.md

Fermierii, la întâlnirea cu premierul, au solicitat vacanță fiscală pentru primele șase luni ale anului 2021

14 August 2020, 14:35 // Economie

Prim-ministrul a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor de agricultori din țară unde s-a analizat situația actuală din sectorul agrar, ca urmare a secetei severe și ploilor cu grindină din acest an.

Foto: gov.md

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvern, fermierii consideră că implicarea politicului va agrava situația în sector, din acest motiv au propus crearea unei platforme de discuții între asociațiile și federațiile de agricultori și ministerele economiei și infrastructurii. O astfel de platformă ar permite crearea strategiilor de lungă durată în sectorul agricol.

Fermierii au solicitat scutirea de la plata impozitelor salariale și funciare a agricultorilor afectați de aceste calamități pentru anul 2020 și vacanță fiscală pentru primele șase luni ale anului 2021. Agricultorii au mai cerut ca Guvernul să întreprindă măsuri pentru a proteja producătorii autohtoni de importurile ieftine și de calitate suspectă.

Prim-ministrul a salutat inițiativa de colaborare a reprezentanților asociațiilor agricole din țară pentru a identifica soluții concrete privind situația din cea mai mare ramură a economiei naționale care este grav afectată de seceta din acest an.

Prim-ministrul a reiterat că Guvernul a dispus alocarea compensațiilor pentru fermierii ce au înregistrat pierderi la culturile cerealiere de grupa I. În acest scop, Executivul a alocat 200 milioane lei. În cadrul discuțiilor, agricultorii au revendicat majorarea substanțială a subvenției de la 1050 lei la 3000 lei/ha. Premierul a menționat că acest lucru este imposibil în condițiile unui deficit al bugetului de 17,5 miliarde de lei.

„Ministerul Agriculturii și AIPA au inițiat procesul de evaluare a pierderilor pentru grupa a II. Sunt semănate peste 800 de hectare, și acolo sunt pierderi foarte mari, respectiv și acolo vor trebui mai mulți bani decât aceste 200 de milioane de lei”, a spus prim-ministrul.

Premierul a solicitat ministrului Agriculturii, Ion Perju să efectueze în continuare vizite în teritoriu pentru a găsi soluții eficiente împreună cu agricultorii pentru depășirea situației critice din sectorul agricol.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile