Logo Realitatea.md

Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor – 2018”. Ce artiști au evoluat în scena Palatului Național și ce oficiali au participat la eveniment (VIDEO)

02 Martie 2018, 09:43 // Societate

În seara zilei de 1 martie, la Chișinău a avut loc inaugurarea Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor", ajuns la cea de-a 52-a ediție. Evenimentul a avut loc în cadrul spectacolului muzical-coregrafic, cu genericul „Mărțișorul e iubire”, la care au fost prezenți prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, ministrul Culturii al Letoniei, Dace Melbarde, ex-președintele Vladimir Voronin, membri ai cabinetului de miniștri, deputați, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, ai autorităților publice locale, oameni de cultură, precum și un numeros public care apreciază muzica de înaltă calitate.

Foto: mecc.gov.md

În debutul evenimentului, ministrul Monica Babuc a afirmat că: „De 52 de ani tot neamul nostru se adună în jurul unui simbol, un simbol care nu se schimbă de-a lungul deceniilor, chiar dacă viața noastră s-a schimbat atât de mult. Deși în acest secol XXI trăim într-o grabă permanentă, uitând de lucruri esențiale și foarte simple, se întâmplă minuni și, la 1 martie, orice nu s-ar întâmpla, revenim la acest mic și cald simbol al dragostei și comuniunii noastre de neam care este Mărțișorul – un ,,ambasador" al sufletului nostru”.

Oficialul a remarcat că, tradițional, Festivalul îi aduce pe scenele celor mai importante instituții culturale din țară pe cunoscutele colective artistice autohtone, precum Orchestra naţională de muzică populară „Lăutarii”, Orchestra Fraților Ștefăneț, Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc”, dar și valoroși artiști din țară și de peste hotare. 

În cadrul spectacolului inaugural, în scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac” au evoluat Valentina Naforniță, Mariana Bulicanu, Inna Novac, Geta Burlacu, Cornelia și Marcel Ștefăneț, Dumitru Mîțu, Viorica și Mihai Agafița, Igor Țurcanu, Andrei Jilihovschi, Alexandra Conunova, Corul de Bărbați „Mdzlevari” (Georgia), Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Jazz Orchestra AMTAP, formația „Brio Sonores”, Marcos Ayala (Argentina) ș.a.

Festivalul Internațional de Muzică „Mărţişor – 2018” se desfășoară în perioada 1-10 martie și conține un program divers și bogat în spectacole care vor fi organizate atât la Chișinău, cât și pe întreg teritoriul țării. În total, la această ediție vor avea loc 28 de spectacole în Chișinău și 26 – în diverse localități din republică. Printre muzicienii care vor evolua în cadrul Festivalului se regăsesc nume de rezonanță din 13 state.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile