Logo Realitatea.md

Filat, în fața magistraților, în cel de-al doilea dosar deschis pe numele său. Cum arată fostul premier după trei ani de detenție - FOTO

06 Februarie 2019, 12:38 // Politica

Are loc prima ședință de judecată în cel de-al doilea dosar deschis pe numele lui Vlad Filat, în care fostul premier este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Deși la cele mai recente ședințe de judecată, Filat nu a fost prezent, azi, ex-premierul a venit la ședința care se desfășoară la Judecătoria Buiucani.

Foto: 2015, anul în care a fost arestat

Fostul politician a fost adus de mascați și purta cătușe la mâini. 

Foto: PRO TV

Amintim vă recent Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată un nou dosar deschis pe numele lui Vlad Filat. 

Conform materialelor cauzei, în perioada anului 2013, fostul premier, urmărind scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, a fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

Astfel, la 01 iulie 2013, acesta a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii. 

Conform probatoriului, inclusiv al rezultatelor cererii de comisie rogatorie efectuate către autorităţile din Statele Unite ale Americii, care au confirmat serviciile de consultanţă prestate de compania din Washington, SUA către partidul politic din Republica Moldova, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă, pentru care învinuitul este condamnat și își ispășește pedeapsa în penitenciar.

Potrivit PA, fostul premier nu își recunoaște vina, iar pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, prevăzute la art.243 alin.3 lit.b) Cod penal, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Amintim că în anul 2016, fostul prim-ministru Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de pușcărie pentru trafic de influență și corupere pasivă. Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară în octombrie 2015 și luat sub strajă din plenul legislativului după ce omul de afaceri și primarul orașului Orhei, Ilan Şor, a depus un autodenunț la Procuratură, declarând că i-ar fi oferit acestuia 250 de milioane de dolari, dar și mai multe bunuri în schimbul unor servicii în perioada când Vlad Filat a fost premier.

UPDATE Filat, din nou pe banca acuzaților. Dosarul în care este învinuit de spălare de bani la alegerile parlamentare din 2014, trimis în judecată

Prima ședință de judecată în cel de-al doilea dosar deschis pe numele lui Vlad Filat a fost amânată

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4127 -0.5302%
USD USD 18.1955 0.0682%
RUB RUB 0.2829 0.4973%
RON RON 4.3173 -0.6764%
UAH UAH 0.6882 0.1601%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile