Logo Realitatea.md

Filat a retras recursul la Curtea de Apel împotriva încheierii Judecătoriei Buiucani, privind solicitarea de a sesiza CCM. MOTIVUL

26 Iunie 2019, 12:51 // Actualitate

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, și-a retras recursul înaintat la Curtea de Apel împotriva încheierii Judecătorii Buiucani din 16 aprilie, prin care a fost respinsă solicitarea de sesiza Curtea Constituțională. Potrivit avocaților lui Filat, fostul prim-ministru nu a dorit ca recursul său să ajungă la magistrații Curții Constituționale din motiv că nu are încredere în aceștia. 

Victor Munteanu, unul din avocații lui Vlad Filat, clientul său a luat această decizie în contextul celor mai recente decizii controversate luate de magistrații Curții Constituționale.

”Domnul Filat a considerat ca și poziție civică, și în lumina ultimelor evenimente din țară, mai exact, acele decizii pe care le-au pronunțat judecătorii Curții Constituționale cu privire la situația politică recentă din Moldova, dar mai important, avizul Comisiei de la Veneția privind deciziile acestor judecători ai Curții Constituționale, Vladimir Filat a considerat inoportun ca judecătorii acestei curți să examineze și să se pronunțe asupra normelor procesuale din acea sesizare”, a explicat Victor Munteanu.

Avocatul nu exclude că decizia s-ar putea schimba dacă se va schimba componența Curții Constituționale. 

”Noi vom vedea cum va evalua procedura pe această cauză pentru că chestiunile ce țin de sesizarea Curții Constituționale pot fi făcute inclusiv până la instanța supremă”, a adăugat Victor Munteanu.

Urmăriți declarațiile avocatului Victor Munteanu, mai jos:

Curtea de Apel examinează recursul depus de Vlad Filat împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, prin care a fost respinsă solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională

În prezent, Vlad Filat ispășește cei 9 ani de închisoare la care a fost condamnat în 2016 pentru trafic de influență și corupere pasivă. El a fost lipsit de imunitate parlamentară în octombrie 2015 și luat sub strajă din plenul Legislativului, după ce Ilan Şor a depus un autodenunț la Procuratură, declarând că i-ar fi oferit acestuia 250 de milioane de dolari, dar și mai multe bunuri în schimbul unor servicii în perioada când Vlad Filat a fost premier.

CITEȘTE ȘI:

Cererea avocaților ex-premierului Filat privind excepția de neconstituționalitate, respinsă (VIDEO)

Curtea de Apel urma să examineze azi recursul lui Filat împotriva unei încheieri a Judecătoriei Buiucani. Ședința a fost amânată

Dosarul Filat 1: Cererea de recuzare a doi judecători, RESPINSĂ! Ședința de judecată a fost amânată

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile