Logo Realitatea.md

UPDATE Filat, din nou pe banca acuzaților. Dosarul în care este învinuit de spălare de bani la alegerile parlamentare din 2014, trimis în judecată

16 Ianuarie 2019, 17:43 // Societate

UPDATE: Victor Munteanu, avocatul lui Vlad Filat a reacționat la anunțul făcut de Procuratura Anticorupție în privința unui nou dosar pe numele fostului premier.

Potrivit acestuia, ”dosarul penal în privința lui Vlad Filat este unul eminamente politic și poartă un caracter vădit electoral, menit să creeze un fon mediatic în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019. Tenta pur politică și electorală a acestui dosar rezultă din faptul că urmărirea penală a fost inițiată în anul 2015, majoritatea acțiunilor procesuale la care se face referință în comunicatul de presă al Procuraturii Anticorupție erau finalizate în anul 2016, însă trimiterea cauzei în judecată s-a decis în contextul politic actual”.

Avocatul a mai precizat că în ceea ce privește acuzațiile aduse lui Vlad Filat, ”faptele, sumele de bani, și companiile cu care Vlad Filat nu are nici o tangență, au fost deja obiectul examinării în primul dosar penal. Este o tentativă de inducere în eroare a publicului prin afirmațiile precum că Vlad Filat ar fi încheiat contractul de consultanță din data de 01.07.2013 sau că acesta ar fi achitat pentru serviciile prestate sume de bani prin companii gestionate de intermediari”.

Foto simbol

Știrea inițială:

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că a finalizat urmărirea penală și a expediat instanței de judecată spre examinare, cauza penală pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, prevăzută la art. 243 alin.3 lit.b), în care este învinuit fostul premier Vlad Filat.

Conform materialelor cauzei, în perioada anului 2013, fostul premier, urmărind scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, a fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

Astfel, la 01 iulie 2013, acesta a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii. 

Conform probatoriului, inclusiv al rezultatelor cererii de comisie rogatorie efectuate către autorităţile din Statele Unite ale Americii, care au confirmat serviciile de consultanţă prestate de compania din Washington, SUA către partidul politic din Republica Moldova, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă, pentru care învinuitul este condamnat și își ispășește pedeapsa în penitenciar.

Potrivit PA, fostul premier nu își recunoaște vina, iar pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, prevăzute la art.243 alin.3 lit.b) Cod penal, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Amintim că în anul 2016, fostul prim-ministru Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de pușcărie pentru trafic de influență și corupere pasivă. Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară în octombrie 2015 și luat sub strajă din plenul legislativului după ce omul de afaceri și primarul orașului Orhei, Ilan Şor, a depus un autodenunț la Procuratură, declarând că i-ar fi oferit acestuia 250 de milioane de dolari, dar și mai multe bunuri în schimbul unor servicii în perioada când Vlad Filat a fost premier.

VEZI ȘI:

Harunjen, despre noul dosar intentat pe numele ex-premierului Filat: „... Asta e tot ce pot să vă spun”

Citeste tot despre: dosar nou, spălare de bani, Vlad Filat
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile