Logo Realitatea.md

Filat s-ar fi ales cu 100 de mil. €, după „furtul miliardului”. Ex-avocatul său afirmă că mai este cercetat pentru spălare de bani în două țări

24 Septembrie 2020, 07:08 // Politica

Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja consumați”. Declarațiile au fost făcute de Igor Popa, fostul avocat al lui Vladimir Filat, la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Acesta a mai declarat că dosarul lui Filat a fost o mascaradă pusă la cale cu Vlad Plahotniuc. 

Deși Vladimir Filat a declarat recent că duce o viață modestă, că stă cu chirie și se deplasează cu transportul public sau este ajutat de prieteni, care îi împrumută mașina, fostul avocat al acestuia declară că Filat ar avea sume impunătoare de bani, stocate în conturi din Europa și Africa.

Vlad Filat are bani până în ziua de astăzi ascunși în băncile europene și acum procurorii se ocupă de investigarea acestor fapte. În afară, Filat și Plahotniuc țin bani pe directori nominali, beneficiari fictivi, și ca să demonstrezi apartenența acestor bani este un volum de lucru enorm. Procurorii din Germania mai întâi caută probe și apoi arestează. După ce a fost reținut Filat el îmi spunea permanent minciuni că nu a luat bani de la Șor, că a primit maxim un ceas și o mașină, dar documentele arătau clar și se vedea că Filat a furat. Totuși procurorii de atunci eu exagerat și au băgat în dosarul lui Filat tot ce era posibil și imposibil”, a declarat Igor Popa.

Avocatul mai spune că Filat și Plahotniuc vorbesc până în ziua de astăzi la telefon și că cei doi se consultă în mai multe cazuri.

Cei mai mari infractori din țara asta sunt Vladimir Filat și Vladimir Plahotniuc, care au făcut Republica Moldova timp de zece ani să stagneze. Aceștia doi sunt capul a două organizații criminale . Dosarul lui Filat a fost o mascaradă. Ei eu avut o înțelegere cum să facă în așa fel încât să nu întoarcă nimic”, a declarat avocatul Igor Popa.

  • Mercedes S-Class și casa luată cu chirie cu 6.000 de euro pe lună
„Filat este un mincinos. El se plimbă cu o mașină Dacia Duster care este simplă, iar în realitate are un Mercedes S clas ultimul model și locuiește într-o casă cu 6.000 de euro chuiria pe lună. Detectivii cu care noi lucrăm au toată informația despre el, unde călătorește, ce face, ce conturi mai golește”, a declarat la Jurnal TV.
  • Dosar în Germania și Franța

În cadrul emisiunii, Popa a declarat că Filat este cercetat penal pentru spălare de bani în Germania și Franța și că în viitorul apropiat ar urma să fie condamnat. Totodată, Filat și-ar fi construit pe malul lacului Geneva două case, pe care le-a scris pe nepoata sa. Igor Popa a mai adăugat că și Vladimir Plahotniuc este cercetat acum penal în SUA pentru spălare de ani.

„Este dovada faptului că Vladimir Filat este cercetat de procurorii din Frankfurt pentru spălare de bani. Nu se cunoaște cu ce se va finaliza această investigație. Investigațiile care se fac nu vin doar din partea mea, dar vin și din partea Institutului Olaff, care se ocupă de investigarea schemelor de corupție în Europa. La Olaff au ajuns interpelări și din Republica Moldova, venite din partea Maiei Sandu sau a lui Andrei Năstase”, a precizat acesta.

Avocatul a mai declarat că Vladimir Filat este cercetat și în Franța.

„Acest corupt a reușit să-și tragă două case pe malul lacului Geneva, acolo unde are și Plahotniuc vile. Colegii mei din Franța mi-au trimis și poze. Aceste case au costat în jur de două-trei milioane de euro. Caele sunt pe numele unei nepoate de-a lui, o să găsiți în acte. Banii au fost primiți de la compania Amaya Group. Am vorbit cu colegii din Franța și mi-au garantat că Filat nu mai are mult până va fi condamnat în Franța pe acest dosar”, a precizat Igor Popa.

Acesta a vorbit și despre datoriile impunătoare pe care le are Vladimir Filat față de el, după ce i-a fost avocat mai mult timp.

„Filat a renunțat la serviciile mele și nici nu m-a plăctit pentru un an de muncă. Suma de care se vorbea în presă de un milion de dolari și era raportată la toți cei șase avocați și calculată cu penalități. Avocații din Germania, SUA și România au rămas neplătiți. Mai mult, Filat s-a căsătorit cu o colegă de a mea de serviciu pe nume Cristina Bancu, care i-a plătit 50 de mii de euro în cont, pentru a scăpa de facturi. Altfel nu avea nicio șansă să aibă un avocat care cunoaște acest dosar. El a făcut asta cu un singur scop, ca să fure din firmă un om care are expertiza necesară și cunoaște dosarul foarte bine. Avem probe și putem demonstra asta”, a declarat Igor Popa.

Vladimir Filat se află peste hotare și nu a putut fi contactat pentru o reacție. Vom reveni ulterior cu reacția liderului PLDM.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile