Logo Realitatea.md

Pavel Filip, despre „ziua tăcerii”: „Eu aș exclude acest lucru”. Premierul a cerut Ministerului Justiției să facă o analiză a legislației electorale (VIDEO)

29 Iunie 2018, 12:23 // Actualitate

Premierul Pavel Filip a cerut Ministerului Jusiției să facă o analiză a legislației electorale, în urma deciziei Curții Supreme de Justiție de a nu valida alegerile locale noi din Chișinău. Acesta susține că e necesar să se înțeleagă ce prevederi ale legii au determinat magistrații să ia o asemenea decizie și cât de relevante sunt aceste prevederi. 

Embed:

„Sunt decizii care au provocat diferite tensiuni. Să fie făcută o analiză și a altor decizii luate înainte de recursurile PSRM-ului. Vreau să înțelegem cât mai bine ce în legislația electorală este bine și ce nu și să vedem dacă anumite prevederi sunt bune sau nu în legi”, a spus Pavel Filip la ședința de azi a Cabinetului de Miniștri. 

Filip susține că a discutat subiectul dat în cadrul vizitei sale de lucru în SUA: „Colegii la Washington s-au arătat mirați, la ei nu există această „zi a tăcerii”. Eu cred că fiecare concurent încearcă să-și facă agitație înainte de alegeri sau chiar în ziua alegerilor. Eu aș exclude în general acest lucru, dar e o părere personală. Trebuie legiuitorii să se expună vizavi de acest lucru”, a comentat prim-ministrul.

De asemenea, Pavel Filip susține că a discutat subiectul cu președintele Legislativului Andrian Candu. Astfel, în curând, urmează a fi creat un grup de lucru care va analiza cadrul legal cu privire la îmbunătățirea cadrului legal în domeniul legislației electorale. 

Ministerul Justiției trebuie să elaboreze analiza cerută de prim-ministru până marți, 3 iulie.

Amintim că, alegerile locale noi din Chișinău nu au fost validate din motiv că instanțele de judecată au stabilit că cei doi candidați (n.r. Andrei Năstase și Ion Ceban) au făcut agitație electorală în ziua tăcerii, inclusiv în ziua alegerilor. Decizia definitivă a CSJ a stârnit un val de nemulțumiri în societate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile