Logo Realitatea.md

Filip a explicat de ce a PDM a vrut funcții în Guvern: Am insistat pe educație, ca să ne asigurăm că nimeni nu se atinge de limba română

04 Iunie 2020, 09:10 // Politica

Președintele PDM, Pavel Filip, a dat de înțeles că are cel puțin un regret față de ce nu a reușit să ducă până la capăt în mandatul său de prim-ministru al Republicii Moldova. „Dacă am fi avut, poate, un mandat complet de 4 ani, am fi reușit mult mai multe. Probabil, cel mai mult regret că nu am dus până la capăt o reformă profundă a sistemului de educație. Cred în continuare cu tărie că o țară fără educație nu are viitor. De la educație pornește totul, inclusiv dezvoltarea economică a țării”, a declarat politicianul într-un interviu pentru Psnews din România.

Din aceasta ar releva și de ce una din funcțiile de miniștri pe care PDM a insistat a fost cea din fruntea Educației, Culturii și Cercetării. Aceasta este ocupată acum de Igor Șarov.

„În primul rând, noi am intrat la guvernare într-o perioadă complicată pentru Republica Moldova, o perioadă de criză, pentru a ne implica și a ajuta în gestionarea acesteia, în contextul pandemiei de COVID-19. Totodată, am decis să ne asumăm anumite domenii de responsabilitate pentru a asigura un echilibru – o contrabalanță, dacă doriți -, pentru socialiști, cărora anul trecut blocul ACUM le cedase mare parte din putere...  Am insistat pe domeniul educației ca să ne asigurăm că nimeni nu se atinge de istorie și limba română, de valorile noastre naționale și sunt sigur că asta ne reușește”, a explicat Pavel Filip.

Cât despre relația Republicii Moldova cu România din prezent, politicianul a asigurat că PDM ar fi fost „foarte tranșant” în cadrul coaliției la acest subiect.

„Vreau să spun foarte clar: indiferent de partidele care sunt la guvernare la Chișinău și București, relația dintre țările noastre este o relație de suflet, o relație istorică, o relație frățească. Avem aceeași limbă, aceeași istorie, aceleași valori și asta nu ne-o poate lua nimeni, indiferent de ce declarații se fac în cele două capitale. În cadrul coaliției, noi am fost foarte tranșanți la acest subiect, ne-am disociat de aceste declarații și am discutat foarte serios cu colegii. Ați văzut, inclusiv la insistența noastră, echipele de medici români care ne-au ajutat aici, la Chișinău, au fost petrecute și mulțumite în Piața Marii Adunări Naționale, în fața Guvernului.

Referitor la declarațiile premierului Chicu, le-am discutat și în coaliție. Dl prim-ministru a spus că regretă că declarațiile sale au fost interpretate greșit. Oricum, noi considerăm că indiferent de preferințele politice pe care le au, oamenii de stat nu coboară la un astfel de limbaj și la un astfel de nivel de acuzații. Ca oameni de stat, trebuie să învățăm să facem diferența între politicieni propulsați în funcții de diferite partide și relația pe care o au țările noastre. Sprijinul pe care ni l-a oferit România a fost constant și necondiționat, indiferent de partidele care au fost la guvernare la București și Chișinău”, a punctat Pavel Filip.

CITEȘTE ȘI:

Chicu riscă să rămână fără cetățenia României? Scandalul stârnit de reacția sa la postarea unui europarlamentar român

„A fost o dorință de a umili România”. Despre ceremonia de donație pentru Moldova sub podul de la Telecentru

România ne va oferi ajutoare, dar nu vrea ca acestea să mai fie gestionate de autoritățile de la Chișinău

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile