Logo Realitatea.md

Filip, despre curățarea Bâcului: „Noi ar trebui să ne facem tema de acasă și apoi să obținem bani pentru proiecte”

24 Mai 2019, 15:32 // Economie

Premierul Pavel Filip a cerut astăzi Ministerului Agriculturii urgentarea procedurilor pentru elaborarea documentației de proiect și a impactului de mediu necesare pentru curățarea râului Bâc. Pentru acest proiect Guvernul României urmează să aloce 10 milioane de euro.

Foto: gov.md

„Din cauza stării în care este râul Bâc, cum plouă mai tare, drumul nu este practicabil și se inundă și grădinile. Problema e de mulți ani atât la Chișinău, cât și la Strășeni. Oamenii din regiune spun că problema numărul 1 este asta”, a menționat premierul.

Ministerul Agriculturii afirmă că este în proces de elaborare a caietului de sarcini pentru achizițiile legate de lucrările din cadrul proiectului.

„Noi ar trebui să ne facem tema de acasă și apoi să obținem bani pentru proiecte. Porniți procesul de achiziții pentru impactul de mediu și pentru documentația de proiect”, a spus Pavel Filip.

Potrivit proiectului, albia râului Bâc va fi curățată pe lungimea de 21 km în raionul Strășeni și pe 24 km în municipiul Chișinău. Proiectul hotărârii prin care banii alocați vor ajunge la Chișinău se află în faza finală de avizare în Guvernul român.

În total, din cele 100 de milioane de euro ajutor nerambursabil, România va acorda 15 milioane de euro pentru 4 proiecte de mediu în Republica Moldova. Cu 10 milioane de euro se va curăța râul Bâc, iar restul banilor vor fi folosiți pentru restabilirea ecosistemelor din lunca Prutului de Jos, eliminarea poluării în apele subterane și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

VEZI ȘI:

O mașină răstoarnă deșeuri în râul Bîc... Asta în timp ce Chișinăul urmează să primească bani pentru curățarea albiei (VIDEO)

Peste 6000 de saci cu deșeuri au fost adunați de pe albia râului Bâc

(FOTO) Marea salubrizare a terenurilor din preajma bazinelor de apă care traversează capitala

Citeste tot despre: curățarea, râul bâc
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 -0.0614%
USD USD 17.6396 -0.2562%
RUB RUB 0.2751 0.1092%
RON RON 4.1166 -0.1867%
UAH UAH 0.7178 0.0697%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile