Logo Realitatea.md

Filip, despre presupusele negocieri cu PAS și Platforma DA: Cineva a încurcat discuțiile la un ceai cu discuții serioase

22 Iunie 2020, 16:51 // Politica

Președintele PDM, Pavel Filip, susține că în prezent nu au loc niciun fel de discuții cu PAS și Platforma „DA” în vederea demiterii Guvernului Chicu și învestirea unui nou executiv. Fostul premier menționează că cineva ar fi confundat discuția avută dintre unii reprezentanți democrați cu cei din PAS și Platforma DA din timpul unei „pauze de cafea” cu discuții serioase privind demiterea Guvernului Chicu și crearea unei noi majorități parlamentare.

Captură Video

„Eu am rămas surprins când am văzut în presă că astăzi urmează să aibă loc discuții dintre PDM cu PAS și Platforma „DA”. Cei de la PAS și Platforma „DA” l-au întrebat pe domnul Nicolae Ciubuc dacă nu vrea să discute. Dar nu a fost vorba de ceva serios, despre discuții între partide. Nici măcar liderul fracțiunii, Dumitru Diacov, nu a fost invitat. Noi suntem gata de discuții, dar trebuie să fie oficial. Decizia privind iniţierea unor consultări sau constituirea unor alianţe poate fi luată de Biroul Executiv al partidului, Consiliul Politic Naţional al partidului sau Congres. Așa decizie nu a fost, iar colegii mă întreabă despre cele mediatizate. Sunt niște metode politice”, a spus Pavel Filip, în cadrul unui interviu acordat portalului de știri Agora.

Liderul democraților susține că, reprezentanții Platformei „DA” s-au avântat să demită Guvernul Chicu, fără ca să știe ce va urma, cum ar urma să fie investit altul nou. „Cine să voteze alt guvern? Credeți că ei (Pro Moldova și Partidul Șor) au făcut această investiție de peste 10 milioane de dolari pentru ca să voteze vouă premierul? Voi sunteți gata să porniți un joc care nu vă aparține? Doar voi ați luptat împotriva lor. Dacă va fi înaintată o moțiune de cenzură sigur că acum PDM nu va vota, noi avem colegii noștri în acest Guvern. Noi nu am avut discuții serioase cu PAS și Platforma „DA”. Cineva s-a ambiționat să preia funcția de premier și nu se gândește ce se va întâmpla cu această țară. Pe lângă criza pandemică o criză politică ar fi cireașa de pe tort. Eu nu văd matematic cum să fie votat un alt guvern. Voi vreți să contruiți o casă fără a avea proiectul acestei case? Vreți mai întâi să demolați casa existentă, fără ca să știți ce urmează?”, a precizat Filip.

Președintele PDM afirmă că este de acord cu PAS în privința necesității organizării alegerilor parlamentare anticipate, doar că acestea nu pot fi desfășurate până la alegerile prezidențiale. „Noi suntem de acord cu PAS că actualul Parlament nu mai reprezintă voința poporului, iar soluția cea mai bună sunt alegerile parlamentare anticipate. Conjunctura politică poate să se schimbe după prezidențiale. eu sunt convins că PD va intra în viitorul Parlament. Nu același lucru se poate spune de „Pro Moldova” și Partidul ȘOR”, a mai spus Pavel Filip.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, deputatul Pas, Igor Grosu, și cel al Platformei DA, Igor Munteanu, au declarat în cadrul unei emisiuni televizate că, astăzi cele două formațiuni politice pe care le reprezintă și PDM ar urma să aibă consultări politice pe subiectul demiterii actualului Guvern și crearea unei noi majorități parlamentare, lucru negat de liderul PDM, Pavel Filip.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3163 0.0000%
USD USD 17.9679 0.0000%
RUB RUB 0.2326 0.0000%
RON RON 4.3341 0.0000%
UAH UAH 0.6437 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile