Logo Realitatea.md

Filip despre statutul obținut de Dodon la UEE: Un astfel de statut nici nu a existat până acum. A fost inventat special pentru Dodon (VIDEO)

17 Mai 2018, 14:45 // Actualitate

Premierul Pavel Filip și Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, au comentat anunțul recent al președintelui R. Moldova, Igor Dodon, prin care a înștiințat că țara noastră a obținut „statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice”.

Embed:

Corina Crețu: „Eu cred în primul rând că acest lucru este o problemă internă a Republicii Moldova. Noi știm cu toții că Republica Moldova are semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. Pentru UE, baza principală în procesul de colaborare este acest Acord, pentru a-și onora responsabilitățile asumate și să îndeplinească în termen aceste condiții ale comunității europene. Am văzut și eu această știre, însă nu am mai multe informații pentru acest subiect. Pentru noi contează acest Acord de Asociere”.

Pavel Filip: „Nu este pentru prima dată când domnul președinte vine cu astfel de anunțuri. Ținem minte că acum un an domnul Dodon a cerut acest „statut”. Vreau să menționez că această noțiune de „observator în cadrul UEE” nici nu a existat până acuma, dar se vede că din punct de vedere a susținerii politice a unor parteneri din est a domnului Dodon a fost inventat și acest statut de observator. Din punctul meu de vedere un statut, care i se potrivește perfect președintelui. El observă foarte bine cum se dezvoltă lucrurile în R. Moldova și cred că a văzut și ultimele sondaje ale popularității UE în Moldova în rândurile cetățenilor, pentru investițiile și susținerea pe care ne o oferă Uniunea Europeană. R. Moldova este o țară parlamentară, iar deciziile se iau la Parlament și Guvern, iar toate tratatele, inclusiv cele internaționale se ratifică de către Parlament, iar dacă se semnează ceva, care nu necesită ratificare, atunci acel act nu reprezintă putere juridică pentru Moldova. Guvernul nu va acorda nici un leu pentru acest „statut”. Noi nu avem alte opțiuni decât Uniunea Europeană”.

Amintim că, la 14 martie curent, șeful statului a anunțat că R. Moldova a obținut „statutul de observator în cadrul Uniuniii Economice Euroasiatice”. Atât PDM, cât și președintele Parlamentului, Andrian Candu, au venit cu reacții la anunțul lui Dodon menționân că „Moldova este o țară parlamentară și nu poate deveni observator fără acordul Guvernului și Parlamentului, astfel acest „statut” nu are putere juridică este nul”.

CITEȘTE ȘI:

Dodon îi răspunde PD-ului: Acordarea statutului de observator Moldovei în UEE nu contravine nici într-un fel legislației țării.

Putin, despre statutul de observator al UEE: Mizăm pe faptul că Moldova va participa activ la activitățile Uniunii

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile