Logo Realitatea.md

Filip, într-o discuție cu Sandu. PDM nu va da mâna cu cei care i-a trădat pentru „saci cu bani” sau cu cei implicați în furtul miliardului

16 Iulie 2020, 08:56 // Politica

Liderul PDM, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu președinta PAS, Maia Sandu. Cei doi au discutat despre modul în care este guvernată țara și în ce măsură pot fi îmbunătățite lucrurile în această perioadă de criză pandemică și instabilitate politică. Pavel Filip consideră că partidele de opoziție pot fi un factor constructiv de presiune asupra guvernării atât timp, cât acționează în interesul cetățenilor. S-a declarat deschis să preia, inclusiv, nemulțumirile PAS privind actul de guvernare pentru a fi discutate în cadrul actualei majorități parlamentare (n.r. cu PSRM). Aceasta se anunță într-un comunicat al PDM emis presei din care reiese că PDM nu va susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu.

Potrivit comunicatului, un subiect abordat de liderul PAS, Maia Sandu, a fost cel legat de moțiunea propusă de PPPDA și de modul în care vor acționa democrații în acest caz. Liderul PDM a comunicat că schimbarea nu poate fi făcută cu ajutorul unor deputați corupți și traseiști, care au fost scoși ilegal cu bani grei din PDM de către grupările Candu și Șor. 

Pavel Filip a precizat că PDM este deschis dialogului doar cu PAS, PPPDA și PSRM, în oricare format politic care ar putea să îmbunătățească viața cetățenilor, dar sub nicio formă nu va accepta niciun fel de dialog sau colaborare cu partidele Șor și Pro Moldova, partide asupra cărora există suspiciuni că unii membrii ai conducerii și finanțatorii lor sunt implicați în frauda bancară, coruperea deputaților și alte ilegalități, partide care trebuie izolate, nu încurajate să continue modul murdar de a face politică. Cu atât mai mult, atât PAS, cât și PPPDA, s-au angajat în Parlament să nu voteze niciun guvern cu deputații corupți și au condamnat traseismul politic.

Liderul PDM consideră că lucrurile pot fi îmbunătățite în țară și fără a se apela la voturile deputaților traseiști și corupți, iar în acest sens și-a manifestat deschiderea de a continua dialogul inclusiv cu PAS, în măsura în care vor exista subiecte de interes pentru cetățeni.

PDM consideră că orice partid care se asociază cu Pro Moldova și Șor iese automat din zona politică și intră în zona intereselor murdare și a jocurilor politice, nu mai poate fi considerat un partid credibil și un partener de dialog.

Amintim că deputații fracțiunii Platformei DA au semnat moțiunea de cenzură. Potrivit președintelui fracțiunii, Alexandru Slusari, dacă moțiunea de cenzură nu va fi depusă joi, adică mâine, atunci aceasta riscă să nu treacă până la încheierea sesiunii de primăvară a Parlamentului, iar alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi organizate de către actualul Guvern. Asta după ce PAS a informat că, tocmai sâmbătă, la Consiliul Politic al formațiunii, va decide dacă semnează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

Totuși, mai târziu, Maia Sandu, care nu este deputată, dar deține funcția de lider al formațiunii, a dat de înțeles că voturile pot fi căutate la PDM, fiind „o soluție relativ sănătoasă”, față de voturile cu Partidul ȘOR sau cu Pro Moldova.

Între timp, deputatul Pro Moldova, Andrian Candu, s-a implicat în relațiile și așa tensionate dintre PAS și Platforma DA, încercând să forțeze nota în favoarea înaintării moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Deși afirmă că nu vrea să dea sfaturi nimănui, „o opoziție divizată este în beneficiul unui singur om: Igor Dodon”, spune acesta. Politicianul a mai promis că deputații din formațiunea sa vor semna pe documentul moțiunii fără nicio ezitare.

Realitatealive.md va transmite în direct ședința Parlamentului. Urmărește-ne!

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia