Logo Realitatea.md

Filip vrea ”capul” șefilor de la PTF și Vama Leușeni: Decizia, luată în urma unor vizite inopinate (VIDEO)

01 August 2018, 15:14 // Actualitate

UPDATE: Serviciul Vamal a anunțat de asemenea că se va conforma indicației Prim-ministrului.

Premierul Pavel Filip a solicitat demisia șefilor de la Punctul de trecere a frontierei și a Punctului vamal ”Leușeni-Albița”. Asta după ce săptămâna trecută a efectuat o vizită inopinată la frontiera de stat și a depistat mai multe nereguli. Subiectul a fost abordat de către prim-ministru în debutul ședinței Guvernului Republicii Moldova din 1 august 2018. 

Embed:

„Săptămâna trecută am făcut o vizită până la punctul de trece a frontierei și punctul vamal de la Leușeni, fiind a doua vizită după luna martie, iar după ce am revenit atunci am făcut anumite recomandări și concluzii cu colegii de la Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal, am făcut și un plan de acțiuni care urma să fie pus în aplicare. Este adevărat că câte ceva s-a făcut dar nu totul. Și de data aceasta am discutat cu șoferii și pasagerii autocarilor și cu regret am depistat că lucrurile nu merg așa cum am convenit atunci în luna martie. Eu pot să merg mai des la vamă, dar cu regret funcțiile mele sunt mai largi decât să am grijă ce se întâmplă la punctele vamale și de trecere a frontierei”, a afirmat Filip.

Potrivit prim-ministrului, în cadrul primei vizite a depistat mai multe abateri care unele până acum au fost înlăturate, iar altele așa și au rămas nerezolvate.

„Cu părere de rău data trecută nu am intrat în cantina de la postul dat, însă acum am intrat și am văzut că nu s-a făcut nimic. Vorbeam și cu colegii și le spuneam că am impresia că m-am întors în Uniunea Sovietică. Cine vrea să-și aducă aminte nu are decât să meargă acolo și o să vedeți, căldură și muște exact ca pe timpurile de veche pomină. Am cerut corpului de control să efectueze verificări și s-a constatat că atât șeful Vamei cât și șeful Poliției de Frontieră s-au uitat în ochi la mine și m-au mințit”, a spus prim-ministrul.

Pavel Filip a adus în discuție și un subiect ce ține de corupția care „înflorește” la acest punct de trecere a frontierei și vamal atunci când este vorba de verificările făcute pentru autocare.

„Le-am solicitat celor doi șefi să dispună ca ferificările autocarelor să se efectueze fără a da pasagerii jos și fără a le da bagajele jos dacă nu cad sub incidența situațiilor de risc. Am ridicat înregistrările video și doar în ziua ceea 6 autocare au fost verificate, au fost dați jos toți pasagerii, iar toate bagajele au fost trecute prin scanere. Am văzut o imagine care nu pot să o numesc altfel, decât bătaie de joc - ora 2 noaptea, scoși toți afară din autobuz, turiștii, părinți cu copii mici, afară ploua. Tot așa 2 ore, până au făcut toate procedurile. Vreau să transmit un mesaj: eu comunic cu oamenii, vă sugerez să comunicați și voi cu oamenii și o să vă spună toți ce se întâmplă în vamă. Eu nu în zadar am mers acolo. Dacă nu știți, vă spun eu că autocarele care au remorcă, și merg în Italia, Grecia, trec și nu le verifică nimeni pentru că taxa este de la 30 până la 100 de euro. Șoferii știu, au mers, au plătit, și nu sunt nici scanate, nici verificate bagajele care se duc fără persoane. Dar autocarele cu turiști, ca să-și arată că lucrează foarte mult, dacă plătesc 15 euro le dă voie să treacă, fără 15 euro își bat joc”, a subliniat Filip.

Totodată șeful cabinetului de miniștri a pomenit și despre faptul că la veceul de la postul vamal și de trecere a frontierei Leușeni se percepe în continuare o taxă de 2 lei, iar în timpul vizitei au fost lipite niște foițe unde se menționa că nu se percep taxe.

„Eu nu o să mai umblu pe la wc-ul de la vamă, să văd dacă se încasează plata sau nu. Față de mine au lipt niște hârtii că este fără plată, dar eu am întrebat oamenii care au plătit câte 2 lei. Mesajul este foarte simplu: demisia șefului punctului de trecere a frontierei și a celui vamal de la Leușeni”, a conchis Pavel Filip.

Astfel, premierul a menționat că așteaptă de la șeful Serviciului Vamal și a Poliției de Frontieră să execute până mâine cerința sa. 

Contactați  de Realitatea.md, reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat că se vor conforma indicațiilor Prim-ministrului Republicii Moldova Pavel Filip, dispuse astăzi în cadrul ședinței de Guvern, și vor lua măsurile legale ce se impun.
 
Reprezentanții Serviciului Vamal deocamdată nu au venit cu o reacție la solicitarea lui Pavel Filip.
 
VEZI ȘI:
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile