Logo Realitatea.md

Serviciul Fiscal de Stat atenționează: Declarația cu privire la impozitul pe venit trebuie depusă până la data de 25 martie

04 Martie 2019, 11:13 // Economie

Serviciul Fiscal de Stat informează persoanele juridice și persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător, precum și persoanele fizice care desfășoră activitate independentă, sunt obligați să depună Declarația cu privire la impozitul pe venit până la data - 25 Martie. De menționat că pentru persoanele juridice şi fizice rezidente ale Republicii Moldova care desfășoară activitate de întreprinzător, precum şi persoanele care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei, impozitul pe venit se aplică aferent venitului obținut de aceștia din orice surse aflate în Republica Moldova, precum şi din orice surse aflate în afara Republicii Moldova.

Contribuabilii, persoane juridice și fizice care practică activitate de întreprinzător, urmează să depună Declarația/Darea de seamă cu privire la impozitul pe venit la Serviciul Fiscal de Stat, sau în mod electronic.

În format electronic sunt obligați să depună declarația:

  • subiecţii înregistraţi în calitate de plătitori ai T.V.A;
  • subiecţii care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei;
  • rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei;
  • contribuabilii care au 5 şi mai mulţi angajaţi.

Termenul-limită de achitare la buget a impozitului pe venit coincide cu termenul de prezentare a declarațiilor și a dărilor de seamă – 25 martie 2019, ținând cont de achitarile în rate efectuate pe parcursul anului 2018, în corespundere cu prevederile art. 84 din Codul fiscal.

Impozitul pe venit se determină de către persoanele juridice și fizice, care practică activitate de întreprinzător prin aplicarea după caz a cotelor stabilite Codul fiscal.

Totodată, menționăm că în contextul modificărilor operate în legislația fiscală pentru perioada fiscală aferentă anului 2018, formele organizatorice rezidenți cu statut de persoane fizice urmează să își determine obligațiile fiscale aferente impozitului pe venit, separat, pentru fiecare dintre cele două etape, I etapă cuprinzînd perioada 1 ianuarie 2018 – 30 septembrie 2018, și, respectiv, cea de-a II etapă include perioada aferentă 1 octombrie 2018 – 31 decembrie 2018.

Pentru întreprinzătorii individuali conform prevederilor Codului fiscal și a Legii pentru punere în aplicare a titlurilor I și II din Codul fiscal, pentru I etapă a perioadei fiscale 2018 impozitul pe venit se va determina la cota de 7% din venitul impozabil obținut în sumă de pînă la 24 750 lei și, respectiv, 18% din venitul impozabil care va depăși suma de 24 750 lei. Pentru etapa a II a perioadei fiscale 2018 impozitul pe venit se va determina la cota de 12% din întrega sumă a venitului impozabil obținut. Pentru gospodăriile țărănești se va aplica cota de 7% în ambele etape ale anului 2018, iar contribuabilii care desfășoară  activitae profesională în sectorul justiției -18% din venitul impozabil, ținând de regulile de determinare a acestuia.

Totodată, indiferent de prezența obligației privind achitarea impozitului, obligația de prezentare a declarației este distinctă, pentru fiecare etapă în parte.

Contribuabilii, care nu vor prezenta declarațiile pe venit până la termenul limită stabilit de Codul fiscal, riscă să li se aplice amenzi, potrivit Codului fiscal.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile