Logo Realitatea.md

Fiscul României, cu ochii pe veniturile cetățenilor săi din străinătate

06 Septembrie 2019, 19:00 // Economie

Deşi România se confruntă cu o evaziune fiscală estimată la cel puţin 16% din PIB, Fiscul a terminat treaba în ţară și caută taxarea în străinătate, scrie Digi24.ro.

Ambasadele şi consulatele trebuie să îi identifice pe ce cei stabiliți în afara granițelor pentru a se înregistra în Spaţiul Privat Virtual. Acesta este portalul prin care ANAF le va urmări rezidenţa fiscală şi le va comunica dacă au taxe de plătit în ţară. Aceasta, deși cine stă mai mult de şase luni într-o ţară şi obţine venituri acolo are rezidenţă fiscală în acea țară.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, nuanțeză proiectul și spune că nu e vorba de obligativitate, ci de o alegere pe care o pot face românii din afara granițelor. Dacă ar avea de ales, poate unii ar plăti taxe în România unde, cu toate contribuţiile, totuşi impozitul pe venit este la doar 10%. Taxarea în ţările de în care muncesc aceștia este mult mai sus. Dar nu au de ales, pentru că Fiscul de acolo îşi face treaba şi se ocupă de ce are în curte în primul rând.

„Ideea e de a simplifica si debirocratiza încă o zonă a ANAF și de a îmbunătăți relația statului pe zona de fiscalitate cu românii care trăiesc în afara țării. E o propunere de a folosi acest sistem, de a se înrola dacă doresc. Prin ambasade și consulate, primesc parole pentru a intra în sistem, pentru a nu mai veni în țară. E o simplificare radicală. E un mijloc de comunicare între stat și contribuabil”, a spus Eugen Teodorovici.

Ministerul de Finanțe arată într-un comunicat că „că propoziția 'identificarea contribuabililor la misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României' se referă la îndeplinirea procedurii de confirmare a identității contribuabililor, care solicită înregistrarea ca utilizatori ai serviciului 'Spaţiul privat virtual' la sediul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale României”.

Potrivit ministerului, „scopul acestei prevederi este de a veni în întâmpinarea persoanelor fizice care au cetățenia română și doresc să se înroleze voluntar în SPV, dar domiciliază, au reședința sau lucrează în străinătate”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1865 0.5108%
USD USD 17.7719 0.4687%
RUB RUB 0.2786 0.1798%
RON RON 4.0068 0.3280%
UAH UAH 0.7293 0.8853%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață