Logo Realitatea.md

Focar de pesta porcină într-un sat din Căușeni! ANSA desfășoară o anchetă

02 Martie 2018, 11:26 // Economie

Un caz de pesta porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie privată cu opt animale, din satul Ursoaia, raionul Căușeni, pe data de 28 februarie.

Foto simbol: i.ytimg.com

După confirmarea îmbolnăvirii animalelor, au fost impuse restricții de mișcare a acestora și prelevate probe pentru analize de laborator, potrivit Agenției Naționale pentru Sigurața Alimentelor (ANSA).

„În rezultatul diagnosticării bolii de către laboratorul din cadrul Centrului Republican de Diagnostică Veterinară, probele vor fi expediate, pentru stabilirea genomului viral la Laboratorul Internaţional  de referință pentru pesta porcină africană al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală – Centro de Investigación en Sanidad Animal, 28130 Valdeolmos, Madrid, Spania”, informează serviciul de presă al ANSA.

În acest context, subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor din Căușeni a întreprins următoarele acțiuni prevăzute de legislație pentru această situație:

  • au fost recoltate probe pentru examene de laborator;
  • s-au impus restricții de mișcare pentru exploatația infectată;
  • cele 8 animalele din respectiva exploatație au fost sacrificate, cadavrele fiind distruse prin incinerare;
  • s-a efectuat dezinfecţia gospodăriei, a spaţiilor de întreținere a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate;
  • a fost stabilită zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului și adoptat planul măsurilor specifice de control;
  • se efectuează recensământul exploataţiilor cu porcine din zona de protecție și de supraveghere.

După confirmarea de către CRDV a apariției focarului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

În această zonă va fi interzisă mișcarea suinelor domestice, a produselor și a subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Căușeni, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 0.0000%
USD USD 16.7700 0.0000%
RUB RUB 0.2176 0.0000%
RON RON 4.0054 0.0000%
UAH UAH 0.5935 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile