Logo Realitatea.md

Formatorii în domeniul detectării materialelor nucleare din cadrul Serviciului Vamal, instruiți de experți americani

29 Martie 2019, 12:27 // Societate

Centrul de instruire al Serviciului Vamal a găzduit, în această săptămână, un curs de instruire a formatorilor îndomeniul combaterii traficului ilicit cu materiale nucleare și radioactive. Mai exact, aceștia au învățat noi tehnici de predare a cunoștințelor în domeniu conform celor mai avansate metodologii.

Trainingul a fost organizat de Departamentul de Energie al SUA și susținut de experți din cadrul Laboratorului Național Nord-Pacific din SUA. Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai autorităților vamale și de frontieră din Republica Moldova, Mexic, Croația, Bulgaria și Kazahstan.

În cadrul sesiunilor, participanții și-au consolidat abilitățile de vorbit în public, de sintetizare a informației predate sau de evaluare a cunoștințelor. Totodată, sesiunile teoretice au fost alternate de cele practice, astfel încât  formatorii să-și poată analiza și eventual, îmbunătăți prestația. 

Cursul de instruire a fost organizat în cadrul Programului pentru Depistarea și Prevenirea Cazurilor de Contrabandă cu Substanțe Nucleare (Nuclear Smuggling Detection and Deterrence - NSDD), finanțat de Guvernul SUA și lansat în anul 2012.

Tot în cadrul acestui program, 22 de posturi vamale au fost dotate cu monitoare portal staționare pentru detectarea materialelor radioactive și nucleare, fiind donate și trei sisteme mobile de detectare a radiațiilor.

Implementarea respectivului program este efectuată în baza Memorandumului de Înțelegere între Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Departamentul pentru Energie din Statele Unite ale Americii privind Cooperarea pentru Prevenirea Traficului Ilicit cu Materiale Nucleare și alte Materiale Radioactive, semnat la 19 iulie 2011.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.0000%
USD USD 17.8856 0.0000%
RUB RUB 0.2723 0.0000%
RON RON 4.1887 0.0000%
UAH UAH 0.7156 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile