Logo Realitatea.md

Fostă angajată a Departamentului american de Stat, condamnată la peste 3 ani de închisoare pentru spionaj

10 Iulie 2019, 08:44 // În lume

Candace Claiborne, o fostă angajată a Departamentului american de Stat, a fost condamnată la 40 de luni de închisoare şi la plata unei amenzi de 40.000 de dolari întrucât a oferit informaţii neclasificate agenţilor secreţi chinezi în schimbul unor sume mari de bani, relatează Mediafax.

Claiborne, care deţinea o autorizaţie de securitate ce îi oferea acces la informaţii strict confidenţiale, a început să lucreze în 1999 ca specialist în management în cadrul Departamentului de Stat. În această calitate a fost detaşată la Bagdad, Khartoum, iar ulterior la Beijing şi Shanghai.

Autorităţile americane au prezentat dovezi ample despre legăturile dintre Claiborne şi doi agenţi de informaţii chinezi, inclusiv e-mailuri, mesaje text şi cel puţin un mesaj vocal. Unele dintre documentele pe care le-a împărtăşit cu agenţii au inclus strategii economice ale SUA şi informaţii privind vizite ale demnitarilor din cele două ţări.

De-a lungul a peste cinci ani, agenţii chinezi i-au oferit lui Claiborne sume mari de bani, şcolarizarea la o şcoală de modă din China, vacanţe, un apartament mobilat, un laptop, un telefon şi o remuneraţie lunară.

O parte din daruri i-au fost date direct lui Claiborne, iar altele unor membri apropiaţi ai familiei sale.

Judecătorul districtual Randolph Moss a specificat că informaţiile oferite de Claiborne nu erau clasificate, însă infracţiunea comisă de aceasta este "o infracţiune cu adevărat gravă, o trădare a angajatorului ei şi o trădare a ţării sale".

La rândul ei, Claiborne a declarat că îi pare rău pentru faptele comise. "Mi-am pierdut slujba, reputaţia şi încrederea guvernului. Am făcut o greşeală teribilă şi acum plătesc preţul", a mai spus condamnata.


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3688 0.0935%
USD USD 17.3517 -0.3595%
RUB RUB 0.2723 0.0735%
RON RON 4.0700 0.0123%
UAH UAH 0.6937 -1.2667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile