Logo Realitatea.md

Fosta ministră a Justiției critică dur actuala guvernare în legătură cu acțiunile „iresponsabile” în cazul „Avia Invest”

04 August 2020, 15:58 // Politica

Olesea Stamate, fosta ministră a Justiției în Guvernul condus de Maia Sandu, critică dur actuala guvernare, această fiind o reacție la decizia provizorie a Arbitrajului de la Stockholm pe cazul „Avia Invest”. A interzisă executarea notificării de reziliere a concesiei Aeroportului Internațional Chișinău de către companie.

„Nu pot să cred ca în jurul lui Dodon și Chicu nu sunt juriști pregătiți, care să-i consilieze, și să le spună ce NU se cuvine de făcut/declarat în asemenea situații. În cazuri precum este acesta, ultimul lucru pe care îl va face o guvernare deșteaptă, este să facă declarații iresponsabile”, a scris Stamate pe pagina sa de Facebook.

„Și nu cred ca e din nepricepere. Par a fi acțiuni bine gândite și concertate. Întrebarea este, de ce și în folosul cui?”, a adăugat fosta ministră.

După anunțul Arbitrajului de la Stockholm, actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că „a fost selectat biroul de avocați care va reprezenta țara în acest caz”. Ministrul a evitat să numească cine sunt acești avocați. Și Agenția Proprietății Publice a menționat într-un comunicat de presă că va acorda întreg suportul pentru asigurarea reprezentării eficiente și apărarea drepturilor și intereselor statului în această cauză.

Amintim că experți au avertizat anterior că, insistând pe rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului din Chișinău, statul R. Moldova are șanse minime de a câștiga procesul inițiat de „Avia Invest”. Compania „Avia Invest” a atacat R. Moldova în Arbitrajul de la Stockholm, invocând presiuni asupra investitorului și acuzând că a devenit ținta unor presiuni de ordin politic.

„Avia Invest” pretinde despăgubiri de la R. Moldova în sumă de circa 900 mil. de euro. Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune companiei în 2013, pe un termen de 49 de ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile