Logo Realitatea.md

(update) Alina Rusu a devenit directoare interimară la Centrul pentru Achiziții Publice și Centralizate în Sănătate

25 Februarie 2020, 13:11 // Societate

UPDATE: Directoarea interimară a CAPC nu are nicio legătură cu fosta șefă a Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, așa cum s-a scris mai jos. S-a produs o eroare pentru care cerem scuze.

Știrea inițială: Alina Rusu a devenit directoare interimară la Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate (CAPC) în Sănătate, după ce actualul șef, Eduard Patic, ar fi fost suspendat din funcție, scrie sănătateinfo.md.

Potrivit sursei citate, informația privind modificările din cadrul instituției a fost confirmată de responsabili din cadrul acestei instituții, însă deocamdată nu și de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Eduard Patic a fost numit director al Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) la începutul lunii august, anul trecut. Acesta l-a înlocuit pe Ivan Antoci, demis din funcție fiind cercetat într-un dosar de corupție privind procurarea insulinei Strim.

Deocamdată, nu este clar de ce a fost suspendat Eduard Patic din funcție. Cert este că odată cu venirea Guvernului Chicu, directorii celor mai importante instituții din sănătate au fost schimbați și ei. Majoritatea, potrivit informațiilor oficiale, au plecat din funcție de bună voie. Cei mai mulți dintre aceștia au muncit în diverse structuri pe vremea democraților.

Eduard Patic este de profesie jurist, iar anterior a fost și procuror. El a activat în cadrul Procuraturii din anul 1998 în diverse subdiviziuni, inițial în cadrul Procuraturii Militare, din 2001 - în secția miliară a Procuraturii Generale, din anul 2006 - la Direcția investigații generale, în cadrul secțiilor minori și drepturile omului, investigații financiar economice, iar din 2013 și până în 2015 a fost delegat în secția conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Procuraturii Generale.

! „Interimatul funcției la CAPCS a fost preluat de către Alina Rusu, fosta șefă a Comisiei Electorale Centrale în perioada guvernării democraților. Alina Rusu a plecat din funcție odată cu venirea Guvernului Sandu.

Sănătateinfo.md a încercat să ia legătura cu Alina Rusu, pentru a primi o reacție, însă aceasta nu a răspuns la telefon, conform sursei citate”, a scris sănătateinfo.md.

Vom preciza că Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a fost creat pe 5 octombrie 2016, în baza unei hotărâri de Guvern și se subordonează MSMPS.

Principala misiune a Centrului este planificarea și desfășurarea procedurilor de achiziții publice de medicamente, alte produse de uz medical și dispozitive medicale pentru necesitățile sistemului de sănătate, precum și evaluarea și supravegherea executării contractelor de achiziții publice. La modul practic, CAPCS a preluat atribuțiile Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), ce vizează monitorizarea şi coordonarea procesului de aprovizionare cu preparate farmaceutice și dispozitive medicale la nivel național.

Asupra acestui Centru planează multe suspiciuni privind corectitudinea organizării și desfășurării licitațiilor publice în sănătate, istituțiia fiind printre cele mai netransparente din domeniul sănătății.

Citeste tot despre: Alina Rusu, CAPCS, CEC, director interimar, MSMPS
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile