Logo Realitatea.md

Fosta vicedirectoare CNA: Crearea comisiei de preselectare a procurorului general este neconstituțională

23 Octombrie 2019, 11:11 // Societate

Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, este de părere că crearea comisiei care va selecta cel puțin doi candidați la funcția de procuror general pentru a fi propuse Consiliului Superior al Procurorilor este neconstituțională pentru că nu este prevăzută în legea supremă. Declarația a fost făcută, potrivit IPN, în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.

Cristina Țărnă a mai declarat că CSP nu este tocmai bine aliniat cu ideile guvernării, președintele țării are mai puțină reprezentativitate în cadrul Guvernului și atunci se crează o comisie extra-CSP care are drept scop de a limita discreția CSP în a desfășura acest concurs.

„Or, tot sensul de a pune în Constituție faptul că CSP face această alegere este pentru a le permite procurorilor să se autoguverneze. Le-au pus criterii de profesionalism, integritate, le-au încredințat aceste atribuții, nu avea decât CSP să o facă. Creând această comisie neprevăzută de Constituție în care procurorul, în general, nici nu miroase a procuror, noi, de facto, luăm prerogativa de autoguvernare”, a afirmat aceasta.

În opinia ei, această comisie, de facto, înlocuiește CSP.

Fostul secratar de stat la Ministerul Justiției Nicolae Eșanu susține că nici Consiliul Superior al Procurorilor, nici Consiliul Superior al Magistraturii nu sunt organe care să autoguverneze sistemul.

„Interesul societății este mai sus. Da, sunt organe care trebuie să adopte decizii în aceste domenii, dar nu să autoguverneze sistemul”, a declarat Nicolae Eșanu.

Fostul secretar de stat este de părere că din actualii pretendeți care și-au înaintat candidaturile sunt persoane care pot fi alese drept procuror general.

CITEȘTE ȘI:

Ei au fost excluși din lupta pentru funcția de procuror general

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile