Logo Realitatea.md

Foștii comuniști Tkaciuk și Munteanu revin în politică. Au pus baza lansării unui nou partid

09 Decembrie 2019, 09:40 // Politica

Pe arena politică din Republica Moldova a apărut un nou partid de stânga. Este vorba despre Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic, al cărui congres de constituire a avut loc duminică, 8 decembrie.

Foto. stiri.md

Fondatorii noii formațiunii sunt foștii deputați ai Partidului Comuniștilor, Mark Tkaciuk și Iurie Muntean. În programul său politic, partidul își propune „schimbarea în mod rapid și radical a întregului sistem de relații publice, în care economia modernizată să fie pusă în serviciul dezvoltării umane continue”, transmite IPN.

Potrivit fondatorilor, partidul nu are un președinte. În Comitetul executiv al partidului au fost desemnate 17 persoane, fiecare având în responsabilitate un anumit domeniu. Totodată, și în cadrul Consiliului Republican urmează să fie create grupuri specializate pe domenii, printre care – economie, drept, securitate, cultură etc. Potrivit formațiunii, „acțiunea colectivă direcționată este capabilă să exercite nu doar un control eficient civil asupra autorităților, dar și să realizeze schimbări în bine, fără a aștepta până la următoarele alegeri”.

Unul dintre membrii grupului de inițiativă, Mark Tkaciuk, a declarat în cadrul congresului că partidul vine cu un proiect de viziune pentru dezvoltarea țării și cu acțiuni concrete, care să fie supuse dezbaterilor publice. În acest sens, politicianul a făcut apel ca la aceste dezbateri să se alăture reprezentanții altor formațiuni, ai mediului academic, ai sectorului non-guvernamentale etc., iar ca urmare să aibă loc o implementare masivă a Planului de acțiuni „Moldova 20-25”. Potrivit lui Mark Tkaciuk, sarcina principală este stoparea exodului populației. „Politica acestui partid își are temelia în valori precum justiția socială, solidaritatea și umanismul, concepția științifică asupra lumii și analiza critică”.

Amintim că, Mark Tkaciuk a fost deputat în Parlament între anii 2001-2002 și 2009-2014. Este fost consilier prezidențial al ex-președintelui Vladimir Voronin. În anul 2014, a renunțat la mandatul de deputat și a fost exclus din PCRM. Atunci, dânsul spunea că se retrage definitiv din politică. Iurie Muntean este fost deputat în Parlament în perioada 2009-2014 și fost viceministru al economiei pe timpul mandatului de ministru al lui Igor Dodon. A fost exclus din PCRM în 2014, alături de Mark Tkaciuk și Grigore Petrenco.

Conform datelor Agenției Servicii Publice, în Republica Moldova sunt înregistrate 61 de partide politice.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5542 0.5730%
USD USD 17.6060 0.6178%
RUB RUB 0.2851 0.0000%
RON RON 4.0921 0.5801%
UAH UAH 0.7257 0.7917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

21 ian, 09:16 //

Colaj: realitatea.md (VIDEO) Infidelitate la un meci de fotbal. Au crezut că nu îi vede nimeni, dar camerele erau pe ei