Logo Realitatea.md

Vlad Filat, în fața magistraților, după ce la ședința trecută ar fi fost bolnav. Apărarea a formulat două solicitări în adresa judecătorilor

15 Aprilie 2019, 16:06 // Actualitate

O nouă ședință de judecată în dosarul Filat 2, în care fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, este acuzat de spălare de bani, a avut loc astăzi la Judecătoria Buiucani. Ședințele de judecată au fost reluate după ce la sfârșit de februarie, dosarul a fost suspendat, iar avocații fostului prim-ministru au ridicat excepția de neconstituționalitate a mai multor prevederi din Codul de Procedură Penală. Cei patru avocați ai lui Filat au cerut azi să fie reluate ședințele preliminare în acest dosar. Solicitarea a fost însă respinsă de completul format din trei judecători.

Foto simbol

Potrivit avocaților, până acum, în ședințele preliminare nu au fost nu au fost examinate mai multe chestiuni.

”Mă refer acum la chestiunile csre nu au fost examinate deloc în ședința preliminară. Noi am invocat faptul că codul de procedură penală foarte clar stabilește că procuratura trebuie să înmâneze lista probelor. Inclusiv va fi pusă în discuție pertinența acestora. S-a invocat azi că lista probelor a fost anexă la rechizitoriu. Lista probelor este înmânată la ședința preliminară nu doar inculpatului sau persoanei puse sub învinuire. A doua chestiune pe care creau să o menționez e că în orice ședință de judecată este discutată chestiunea cu privire la măsurile preventive. Orice chestiune este obligatoriu să fie pusă de instanță în dezbatere. D. Filat, este actualemnte deținut în penitencirul 13, conform sentinței precedente, însă chestiunea cu privire la aflarea lui în Penitenciarul 13. nu a fost ridicată de nimeni până acum. Nu este clar de ce este deținut anume în 13”, a menționat avocatul Victor Munteanu.

Procurorul de caz a catalogat solicitarea de mai sus ca fiind neîntemeiată și o tentativă de a tergiversa examinarea cauzei.

După ce ședința de judecată programată pentru data de 5 aprilie nu a mai avut loc din motiv că Vlad Filat ar fi avut probleme de sănătate, astăzi, fostul prim-ministru al țării, a fost prezent la proces. Acesta nu a stat de vorbă cu presa.

LIVE! Ședință de judecată în dosarul ”Filat 2”, din 15 aprilie 2019

Filat a fost adus la sediul Judecătoriei Buiucani cu mai puțin de o jumătate de oră mai devreme de ora 12:00 (n.r. ora la care a început ședința de judecată). Acesta a fost escortat însă de mascați în sala de judecată numai după ce au intrat întâi jurnaliștii. După încheierea ședinței, acesta a fost scos imediat din sală, la fel, fără a putea face vreo declarație.

Procurorul de caz a cerut începerea cercetării judecătorești cu citirea învinuirii și citarea martorilor pentru audieri. Apărarea a venit însă cu o nouă cerere. Pe lângă solicitarea de a fi reluate ședințele preliminare, apărarea a cerut și ridicarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor articolului 40 din Codul de procedură penală, care vizează "competența teritorială în materie penală". Potrivit prevederilor articolului mai sus menționat, cauza penală se judecă de instanţa în raza teritorială a căreia a fost săvîrşită infracţiunea. Dacă infracţiunea este continuă sau prelungită, cauza se judecă de instanţa în raza teritorială a căreia s-a consumat ori a fost curmată infracţiunea. De asemenea, dacă este imposibil de a constata locul unde a fost săvîrşită infracţiunea, cauza se judecă de instanţa în raza teritorială a căreia a fost terminată urmărirea penală. 

În cazul prezentului dosar, spun avocații lui Vlad Filat, nu este indicat locul săvârșirii infracțiunii. 

”Am ridicat această excepție de neconstituționalitate pentru că din rechizitoriul procurorului și din elementele puse pe masa magistraților, este foarte clar spus că nu a fost posibilă stabilirea locului comiterii infracțiunii. Organul de urmărire penală nu l-a putut stabili. Respectiv, și-a motivat expedirea cazului la Judecătoria Buiucani prin faptul că urmărirea penală a fost terminată în jurisdicția sediului Buiucani”, a declarat avocatul Victor Munteanu.

Cele trei magistrate din complet urmează să se pronunțe mâine privind acceptarea solicitării apărării. Dacă o vor accepta, Curtea Constituțională urmează să se pronunțe asupra constituționalității prevederii art. 40 din Codul de Procedură Penală. Ședința de judecată este programată pentru ora 14:00.

Amintim că, în noul dosar în care este vizat, conform materialelor cauzei, în perioada anului 2013, urmărind scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, a fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

Potrivit materialelor cauzei, în dosar ar fi vizat un intermediar, folosit pentru realizarea transferurilor. Apărarea a cerut ca această probă să fie exclusă din dosar.

”Din materialele care sut în posesia noastră, o companie dintr-o jurisdicție offshore , a semnat un contract cu una din SUA , iar sumele au fost achitate din România - 12 milioane și ceva de lei”, a precizat Victor Munteanu, care a subliniat că persoana vizată nu are niciun grad de rudenie cu Vlad Filat.

În prezent, Vlad Filat ispășește cei 9 ani de închisoare la care a fost condamnat în 2016 pentru trafic de influență și corupere pasivă. El a fost lipsit de imunitate parlamentară în octombrie 2015 și luat sub strajă din plenul Legislativului, după ce Ilan Şor a depus un autodenunț la Procuratură, declarând că i-ar fi oferit acestuia 250 de milioane de dolari, dar și mai multe bunuri în schimbul unor servicii în perioada când Vlad Filat a fost premier.

CITEȘTE ȘI:

O nouă ședință de judecată în cel de-al doilea dosar în care e vizat Filat, amânată! Fostul premier ar avea probleme de sănătate

ULTIMA ORĂ! Dosarul Filat 2 a fost suspendat. Motivul

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.0602%
USD USD 17.7711 -0.4799%
RUB RUB 0.2704 -0.8434%
RON RON 4.0440 -0.0445%
UAH UAH 0.7243 -0.1516%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile