Logo Realitatea.md

Fostul premier Vlad Filat rămâne în libertate. Recursurile împotriva eliberării acestuia, respinse ca inadmisibile (VIDEO)

29 Ianuarie 2020, 17:15 // Societate

Recursurile împotriva deciziei de eliberare condiționată a fostului premier Vlad Filat au fost respinse ca fiind „inadmisibile”. Decizia este irevocabilă și a fost anunțată acum câteva minute de completul de judecată de la Curtea de Apel Chișinău.

Curtea de Apel a examinat în ședința de astăzi mai multe recursuri înaintate de mai multe persoane fizice, Administrația Națională a Penitenciarelor, dar și Instituția penitenciară Penitenciarul nr. 13. Toate acestea au fost respinse ca fiiind inadmisibile, iar în cazul recursului Penitenciarului nr. 13 în care a fost deținut Vlad Filat, ca inadmisibile și nefondată, întrucât chiar o comisie a penitenciarului a formulat solicitarea de eliberare a fostului premier.

După anunțarea deciziei, Vlad Filat s-a arătat mulțumit de rezultat, menționând că „instanța de judecată a trecut un test astăzi”, iar „decizia este corectă”. Asta chiar dacă, potrivit lui, s-a așteptat „la orice”. 

„Consider că astăzi instanța de judecată a trecut un test. Este o decizie legală. Credeți-mă, nu spun lucrurile acestea din cauza că mă vizează direct. O spun din cauza că legea spune exact așa cum ne-am expus atât în procedura de eliberare condiționată, cât și astăzi, pe marginea recursurilor. Eu tare, tare, tare sper că noi o să ajungem degrabă în situația în care, având justiție în Republica Moldova, ea să înceapă să facă dreptate”, a declarat el.

„O să vă spun foarte sincer. Astăzi dimineață am avut o mare dilemă - cum să mă îmbrac. Vă recunosc că am ghiozdanul pregătit, dar am decis că în instanța de judecată să vin anume așa (n.r. la sacou), pentru că este un loc unde trebuie să fie înfăptuită justiția și să ne prezentăm corespunzător. Deci, cu respect față de autoritatea judecătorească. Eu am avut speranță, dar certitudine după atâtea câte s-au întâmplat, nu am putut să am și nu am avut”, a mărturisit Filat.

„Eu am avut o mare așteptare. Am fost într-o tăcere cam lungă. Am spus și în instanță că am fost încarcerat fizic și psihologic desigur în Penitenciarul 13, iar după data de 5 [decembrie], după ce au fost depuse rerursurile am rămas a fi într-o încarcerare foarte severă sub aspect psihologic, pentru că incertitudinea pur și simplu distruge, a mai menționat fostul premier.

Acesta a mai relatat că speră la comunicarea într-un timp rezonabil a deciziei Curții Europene pentru Drepturile Omului pe cazul său, astfel ca fiecare să vadă ce fel de dosar i-a fost instrumentat și „cum a putut fi condamnat un om fără nicio probă, doar în baza declarațiilor unor persoane intersate”, urmând totodată să vadă „cine și cum îi vor reda 50 de luni din viață, care mi-au fost pur și simplu furate”.

Întrebat cu ce se va ocupa în continuare, Vlad Filat a spus că va fi plenar împreună cu colegii săi din PLDM. „În continuare, suspendarea mea din activitatea politică nu presupune suspendarea din domeniile în care am trăit pe parcursul a mulți ani. Voi decide”, a mai spus el. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2014 0.8285%
USD USD 18.5683 0.1332%
RUB RUB 0.2460 2.2869%
RON RON 4.1806 0.7641%
UAH UAH 0.6855 1.2705%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile