Logo Realitatea.md

Fostul primar democrat din Negureni, Telenești, Grigore Munteanu riscă confiscarea unor averi nejustificate de peste 900 mii lei

20 Octombrie 2020, 11:07 // Societate

Fostul primar democrat al comunei Negureni, raionul Telenești, Grigore Munteanu riscă să-și piardă o parte din avere pe care nu o poate justifica. Potrivit Autorității Naționale de Integritate, în perioada ianuarie 2012-ianuarie 2019, în timpul exercitării mandatelor de primar, fostul ales local și membrii familiei au admis o diferență substanțială, în mărime de peste 900 mii de lei între averea dobândită și veniturile obținute. Astfel, conform procedurilor, inspectorul de integritate va transmite această cauză în instanța de judecată pentru dispunerea confiscării averii nejustificate.

foto: prime.md

Conform materialelor probatorii acumulate, s-a depistat că fostul primar împreună cu membrii familiei au obținut un venit net în sumă de aproximativ 1 mln 174 mii lei, rezultată din transferuri bănești, înstrăinării unui automobil de model Mercedes E250 la suma de 100 mii lei, vânzarea unor bunuri imobile, la prețul total de aproximativ 255 mii de lei, încheierea unor contracte de împrumut, în baza cărora a ridicat mijloace financiare de la 60 mii de lei la 80 mii de lei, salarii etc.

În cadrul verificărilor, inspectorul de integritate a obținut documente prin care se confirmă că, în aceeași perioadă, Grigore Munteanu împreună cu familia sa au suportat cheltuieli în sumă totală de peste 2 mln lei, care depășește substanțial suma venitului obținut. Această sumă a fost cheltuită pentru procurarea unui apartament de peste 756 mii lei, cumpărarea a peste 400 de bunuri imobile în valoare totală de circa 788 mii leidepuneri financiare în conturi bancare, achiziționarea unui automobil de model Mercedes Sprinter în sumă de 10 mii lei, a unui Voskswagen Crafter la preț de 10 mii lei, a unui Mercedes E250 la preț de 20 mii lei, precum și achitarea unor servicii etc.  

Astfel, din probatoriul obținut, inspectorul de integritate a demonstrat că, între averea dobândită și veniturile obținute de fostul primar, soția acestuia, precum și persoanele aflate la întreținere, este o diferență de peste 900 mii lei, sumă nedeclarată și nejustificată, obținută în perioada exercitării mandatelor de primar.

În cadrul controlului, Autoritatea a solicitat punctul de vedere al subiectului pentru a include declarațiile sale în actul de constatare, însă acesta nu a venit cu reacție.

Dacă actul de constatare al ANI va rămâne definitiv, subiectul riscă să nu mai dețină o funcție publică sau  de demnitate publică și mandatul de primar pentru o perioadă de trei ani, fiind totodată înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Citeste tot despre: avere, Mercedes, primar
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2242 0.1515%
USD USD 17.4569 0.0275%
RUB RUB 0.2319 -1.9036%
RON RON 4.3540 0.1472%
UAH UAH 0.6202 0.5675%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile