Logo Realitatea.md

UPDATE: Fostul procuror general, reținut de procurorii și ofițerii anticorupție, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Avocat: ”Voia să facă bine…” (VIDEO)

14 Iunie 2017, 12:47 // Societate

UPDATE ORA 17:35 Doi dintre funcționarii publici figuranți în dosar au primit câte 25 de zile de arest preventiv, iar al treilea, 15 zile. Totodată, unul dintre agenții economici vizați în dosar a primit 15 de zile de arest preventiv, iar al doilea agent economic a fost eliberat.

UPDATE ORA 12.55: Fostul procuror Boris Crigan, reținut în același dosar, de asemenea își va petrece următoarele 30 de zile în izolatorul CNA. 

Valeriu Balaban, fost procuror general, reținut în data de 12 iunie, de procurorii și ofițerii anticorupție, a fost plasat în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Decizia a fost luată astăzi, de către magistrații Judecătoriei Buiucani, la solicitarea procurorilor. Ex-procurorul a lipsit de la ședința de judecată, invocând motive de sănătate. 

Procurorul care se ocupă de caz, Lilian Rudei, a declarat că partea apărării a prezentat un certificat semnat de medici, care prevede faptul că învinuitul este bolnav. De asemenea, el a mai spus că Valeriu Balaban nu-și recunoaște vina.

”Domnul Balaban a solicitat examinarea cererii în lipsa acestuia. El a dat mărturii pe deplin, în cadrul anchetei se va stabili. El nu-și recunoaște vina”, a declarat procurorul anticorupţie, Lilian Rudei.

Pe de altă parte, avocatul Zaharia Procopie a spus că nu există temeiuri legale cu privire la învinuire. Potrivit lui, clientul său se declară nevinovat.

Clientul pledează nevinovat. Sunt anumite legi, riscuri, acțiuni care e necesar a fi efectuate. Este o învinuire de 12 ani, lucrurile respective trebuie să fie confirmate, după care vom discuta. Din materialele prezentate de procurori nu văd temei legal, o probare detaliată cu privire la învinuire”, a spus apărătorul.

Menționăm că fostul procuror general Valeriu Balaban este bănuit de depășirea atribuțiilor de serviciu atunci când a dispus cumpărarea unei clădiri avariate din spatele Procuraturii Generale la un preț de 9 milioane de lei, când prețul acesteia era apreciat, de fapt, la puțin peste 2,5 milioane de lei.

Apărătorul a declarat că în acest caz au fost implicate mai multe persoane și că Valeriu Balaban nu este unicul care ar trebui să răspundă în fața legii. Mai mult, el ”voia să facă bine” atunci când a semnat contractul.

”Contractul nu a fost executat de dlui, el a admis, dar acolo au fost implicate mai multe instituții, sunt persoane care au făcut avizele respective și nu este el unicul care trebuie să răspundă. De ce după atâția ani trebuie să răspundă o persoană care nu mai este în funcție și se află deja la pensie. Procurorul voia să facă bine... Dl Balaban este bolnav, sunt certificate prezentate de medici. Are tensiune intracraniană”, a precizat avocatul Zaharia Procopie.

Realitatea.md amintește că pe 12 iunie, Valeriu Balaban, și alte șase persoane, printre care foști șefi de direcție și un contabil-șef din cadrul Procuraturii Generale (PG), au fost reținute de procurorii și ofițerii anticorupție.

CITEȘTE ȘI:

Noi rețineri! Un fost procuror general, în vizorul procurorilor anticorupție (FOTO)

Un ex-procuror general cu 6 complici a cumpărat un imobil ruinat pentru reparația căruia s-au scurs peste 18 milioane de lei din bugetul statului

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile