Logo Realitatea.md

Fostul șef de la SPIA, întors în izolator. Ar fi contactat cu martorii din dosarul în care este vizat

26 August 2019, 08:30 // Societate

Colonelul Ruslan Ghenciu, fostul șef de direcție în cadrul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție a Ministerului de Interne (SPIA) învinuit într-un dosar de corupție, urmează să stea în arest preventiv în Penitenciarul nr.13. Decizia a fost luată, vineri, de Judecătoria Chișinău care a dat curs demersului semnat de procurora Anticorupție, Victoria Furtună. Colonelul a reușit să părăsească sediul instanței, înainte de a fi încătușat.

Anticoruptie.md scrie că procurora Furtună a solicitat schimbarea măsurii preventive din control judiciar în arest preventiv pe motiv că învinuitul ar fi influențat martorii.

Ghenciu a respins acuzațiile, invocând că dosarul i-a fost fabricat de procurori, după ce a investigat mai multe cazuri de corupție cu implicarea unor ofițeri de rang înalt din Poliție.

Procurora s-a arătat deranjată că Ghenciu nu a fost reținut. Ea a încercat să intervină, prin telefon, în privința reținerii colonelului, dar acesta a reușit să dispară.

Amintim că Ghenciu a fost reținut în martie, fiind învinuit că ar fi primit mită de 1.000 de euro de la un agent economic ce asigura activitatea unui cazino, pentru ca acesta să evite răspunderea penală. Într-un alt caz, Ghenciu este suspectat că ar fi făcut presiuni asupra unui agent de circulație, pentru a-l determina să nu întocmească proces verbal pe numele unui șofer care a încălcat regulile de circulație.

Ruslan Ghenciu a declarat pentru sursa citată că dosarul i-a fost fabricat de procurori la comandă pentru a-l înlătura de la investigarea unor cazuri de corupție în care figurează nume sonore din organele de drept. Ghenciu a precizat că este acuzat de îmbogățire ilicită din cauza a trei apartamente înregistrate pe numele bunicii sale, dar care nu-i aparțin. Polițistul a declarat că imobilele nu-i aparțin, au fost lăsate gaj în contul unor datorii și au fost înregistrate pe numele bunicii sale la dorința creditorilor.

Anterior, numele lui a figurat în câteva dosare penale, din care a reușit să scape. În 2004, în timp ce se afla în funcția de șef al Poliției criminale din sectorul Râșcani al Capitalei, Ghenciu ar fi pretins 12.000 de euro de la un om de afaceri, după ce i-a pornit dosar penal pentru posesie de droguri.

În 2006, Ruslan Ghenciu a stat timp de trei luni în arest preventiv, fiind învinuit de protecționism și corupere pasivă.

Tot în acest an, Procuratura sectorului Râșcani a pornit pe numele lui Ghenciu un dosar penal pentru violare de domiciliu. Plângerea a fost depusă de locatara unui bloc de pe strada Florilor din Chișinău. Femeia a declarat că, în timp ce se afla cu oaspeții la masă, Ruslan Ghenciu a pătruns cu forța în locuință, i-a înjurat și i-a amenințat cu răfuiala fizică. Urmărirea penală a fost anulată printr-o ordonanță a procurorului ierarhic superior, care a motivat că „posibilitățile de acumulare a unor probe care ar dovedi intenția cetățeanului Ghenciu R. la comiterea violării de domiciliu, s-au epuizat”.

Colonelul pledează nevinovat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2517 -0.9890%
USD USD 17.1821 -0.2641%
RUB RUB 0.2417 -1.9075%
RON RON 3.9811 -0.8147%
UAH UAH 0.6426 -0.4184%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile