Logo Realitatea.md

(FOTO) Afacere cu căpșuni în apropiere de Ungheni. Fermierii se așteaptă la o roadă de peste 550 de tone

20 Iunie 2019, 16:22 // Economie

La doar 10 km de orașul Ungheni, în satul Blindești se întinde o roadă bogată de căpșuni întinsă pe o suprafață de 44 de hectare este atent colectată, aranjată în cutii și este pregătită de cu zor de cei peste 300 de muncitori din satele din împrejurimi. Cinci producători agricoli din Călărași și Ungheni, fondatori ai Berries Group sunt abia la prima recoltă.

Soiul ales de către cooperativa Berries Group este Marmolada, care oferă fructe relativ mari (20-23 g), dulci și cu o aromă intensă. Mai mult decât atât, plantate pe un pat de paie, căpșunile nu doar că și-au păstrat înfățișarea frumoasă, nefiind ținute pe pământ, dar au fost și ferite de riscul putrefacției și frigului în contextul condițiilor meteorologice imprevizibile.

În acest sezon, cooperativa se așteaptă la o roadă de peste 550 de tone de căpșuni, dintre care peste 200 de tone au fost deja exportate în Federația Rusă, în timp ce circa 30 de tone au fost cumpărate de companii locale de procesare.

Înainte de a se hotărî să planteze căpșuni, domnul Petrache, membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) „Blindești”, afirmă că se ocupa preponderent de cultivarea culturilor tehnice, cum ar fi sfeclă de zahăr, grâu, orz, floarea soarelui, porumb. Însă, „după ce am făcut cunoștință cu mai mulți agricultori din Călărași, am decis să ne asociem și împreună să cultivăm căpșuni, în special datorită existenței sistemului performant de irigare din Ungheni”.

Cu peste 10 milioane de lei investiți în această afacere, agricultorii afirmă că nu și-ar fi asumat un risc atât de mare, dacă nu contau pe sistemul centralizat de irigare „Blindești” reabilitat în cadrul Programului Compact. „Dacă nu aveam acces la sistemul de irigare din zonă, cred că nici nu ne aventuram împreună cu partenerii să plantăm căpșuna, pentru că plantația s-a menținut doar datorită accesului la apă pe care l-am putut asigura la timp. După această experiență, pot afirma cu încredere că o agricultură modernă și de valoare înaltă nu poate exista fără un factor important – accesul la apă prin irigare”, afirmă domnul Petrache.

Pentru a păstra căpșunile în stare proaspătă și în condiții optime pentru export, agricultorii au investit și într-o cameră frigorifică de ultimă generație, care le permite ca fructele culese să fie răcite treptat până la 2 grade, iar într-un final să fie ambalate și exportate. Căpșunile vin direct de pe câmp, unde sunt atent paletate, lipite etichetele necesare, aduse în camera de răcire și la final pregătite pentru export.

Totuși, ca în orice afacere, producătorii agricoli dezvăluie că se ciocnesc și de unele obstacole majore, precum lipsa forței de muncă calitativă. „Zilnic, avem nevoie de circa 600 de oameni să muncească pe teren, mai ales pentru că este un fruct sezonier, fiecare zi este extrem de importantă. Dar mulți sunt plecați peste hotare, alții nu vor să muncească, așa că reușim să adunăm circa 300 de oameni pe zi, majoritatea lor fiind săteni din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, chiar și Strășeni. Pentru anul viitor, identificarea forței de muncă va fi o prioritate pentru noi”, explică Dumitru Plămădeală.

Totuși, cei 5 agricultori care și-au unit eforturile pentru a dezvolta o afacere în domeniul căpșunilor au ambiții mari de perspectivă. Chiar dacă este primul an de recoltă, căpșunile au reușit deja să ajungă pe piața externă, iar planurile lor nu se opresc aici. Pentru anul viitor, aceștia planifică să își creeze noi oportunități. „Suntem conștienți că fructele de căpșună nu pot fi transportate la distanțe foarte mari, limita fiind 1000 – 1500 km, dar, împreună suntem pregătiți să analizăm ce am reușit să obținem în acest an, să planificăm și să ne pregătim pentru următorul an, care va veni cu o recoltă și mai bogată. Ne gândim să ne implicăm și în domeniul procesării căpșunilor”, detaliază domnul Plămădeală.

Unul dintre componentele Programului Compact, implementat în perioada 2010 – 2015, proiectul Tranziția la Agricultura Performantă a oferit producătorilor agricoli un spectru larg de oportunități în procesul de tranziție spre producerea fructelor și legumelor de valoare înaltă. Prin atenuarea constrângerilor de infrastructură, proiectul a îmbunătățit lanțul defectuos al serviciilor de aprovizionare cu apă și le-a oferit tuturor producătorilor agricoli din regiunile deservite de Sistemele Centralizate de Irigare posibilitatea să practice o agricultură modernă. Astfel, în timpul Programului Compact, 10 sisteme centralizate de irigare au fost reconstruite, iar 11 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) au fost create cu scopul de a prelua în gestiune managementul acestor sisteme.

Citeste tot despre: afacere cu căpșuni
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile