Logo Realitatea.md

(FOTO) Afacere de succes din sudul Moldovei. „Totul a început în 2008, cu zece oi moștenite de la tata”

29 Mai 2019, 09:46 // Economie
// Autor:  
Iulia Pădureanu

La marginea satului Ucrainca, nu departe de frontiera cu Ucraina, întâlnim una dintre cele mai mari ferme de oi de prin părțile Căușenilor. Este vorba despre o afacere locală, a soților Stefanco, care cu ajutorul unui grant european, dar și cu propriile investiții și-au extins ferma până la 240 de oi, iar în prezent producția anuală de brânză poate ajunge până la patru tone. Totul a început acum 11 ani, cu doar zece oi.

Sergiu și Zinaida, deși locuiau în sate vecine, ea - din Zaim, el - din Ucrainca, s-au cunoscut în România. Zinaida era studentă la Vaslui, iar Sergiu la Academia Militară din Sibiu. Cei doi s-au întâlnit în autocar, în drum spre casă.

Tinerii au renunțat la viața urbană și au decis să se întoarcă la sat, unde au inițiat o afacere de familie.

„Sunt educat de doi profesori și am fost educat cu dragoste pentru baștină, de aceea m-am întors. Agricultura și zootehnia sunt pentru mine, în asta m-am regăsit. E o muncă grea dar trebuie să îți placă ca să o faci”, mărturisește  Sergiu.

„Am început cu zece oi moștenite de la tata”

Afacerea, de fapt, a început în 2008, cu cele zece oi care îi aparțineau tatălui lui Sergiu. Un partener de încredere i-a fost și este cumnatul Andrei, care avea la acea vreme niște bani puși deoparte, lucrați în Moscova. Cei doi au muncit din greu chiar și în Irak, la o companie din domeniu petrolier. Banii câștigați erau investiți în afacere.

„Din 2008 până în 2011 a fost cam dificil nu prea mergeau lucrurile. Animalele erau bătrâne, bolnave trebuiau tratate și am făcut o selecție”, își amintește Sergiu.

Fabrica de brânză, improvizată în garajul tatei

În 2016, soții Stefanco, au câștigat un grant european de 13 mii de euro. Cu acești bani au reușit să cumpere un răcitor de lapte, un pasteurizator și forme pentru brânză. Toate utilajele au fost importate din Bulgaria. Iar garajul tatei, a devenit în scurt timp o mică frabrică de brânză. Are și o sala de păstrare în care temperatura aerului nu depășește 10-15 grade Celsius – o temperatură normală pentru păstrarea brânzei. Cel care se ocupă de prepararea brânzei este Andrei.

„Prepararea brânzei am învățat-o de la bunei. Bunelul meu a fost cioban în colhoz. În ziua de azi nu-ți spune nimeni cum se face. Au trecut vreo 2-3 ani până am ajuns la rețeta perfectă”, spune Andrei Bobeico.

Potrivit lui, pe zi tinerii produc până la 70 de kilograme de brânză. Un kilogram costă 80 de lei. Brânza o vând de acasă, rareori ajung în piețe. „Sunt oameni din diferite colțuri ale Moldovei care știu că facem brânză și vin și o cumpără”, explică Andrei. Familia visează să producă și cașcaval.

Zinaida a făcut Administrație publică la licență, iar masteratul ține de Management și administrarea afacerilor. „Aprovizionarea, contabilitatea primară, comenzile - asta e cu ce mă ocup la fermă. Dar pe foaie sunt director”, râde Zinaida.

Mulsul se face în mod mecanizat

În prezent la fermă sunt angajați doar doi ciobani. Salariul lor ajunge până la 3500 de lei. Cei doi se descurcă de minune cu utilajul de muls adus din Italia și cumpărat din banii familiei Stefanco.

„Utilajul a costat 800 de euro, nu e nimic deosebit, doar că ajută foarte mult la muls. La început era greu de a-l implementa. A fost nevoie de vreo 7-10 zile pentru ca oițele noastre să se obișnuiască. Laptele muls este mai curat și procesul este mult mai rapid. Lucrează doar două persoane în loc de cinci. Avem doi angajați și mai sunt băieți care vin să lucreze cu ziua, care ne ajută la vaccinatul oilor, la tunsul lor, la adusul fânului, pregătirea pentru iarnă”, spune Sergiu.

Ucrainca de cândva...

Din amintirile lui Sergiu, în satul Ucrainca se muncea foarte mult. „Erau vreo șapte turme a câte 300 și ceva de oi”. Fosta fermă de vaci avea 1500 de vite. Era și fermă de porci, de găini.

„Așa îmi povestea tata și bunelul. Colhozul a fost milioner. Sanatoriul de la Sergheevka este construit de colhozul de la Ucrainca”, povestește Sergiu.

Deși satul pare bine amenajat, în prezent, fiecare a treia casă este pustie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6172 -0.3135%
USD USD 16.5952 -0.1234%
RUB RUB 0.2257 -0.1769%
RON RON 4.0556 -0.3391%
UAH UAH 0.6004 0.0667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile