Logo Realitatea.md

FOTO - Cele mai renumite melodii din creația maestrului Eugen Doga au răsunat la Teatrul Naţional de Operă şi Balet

08 Mai 2017, 14:42 // Societate

Concertul de Gală - Eugen Doga „80 de primăveri” a răsunat ieri la Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Maria Bieşu”. În cadrul evenimentului, organizat sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, au fost interpretate cele mai renumite melodii din creația maestrului. 


Foto: mc.gov.md

La concert au participat prim-ministrul Pavel Filip, ministra Culturii Monica Babuc, mai mulți oficiali, oameni de cultură, invitați și prieteni ai maestrului Eugen Doga, precum și un numeros public, admirator al creației compozitorului.

Eugen Doga a mulțumit Executivului pentru deschidere și pentru decizia de a susține evenimentele consacrate jubileului său.

„Îi mulțumesc personal domnului Pavel Filip, nu doar pentru că a venit la acest concert și m-a onorat cu prezența, dar și pentru că Guvernul condus de dumnealui a decis petrecerea acestui an sub numele lui Doga”, a spus compozitorul.

În mesajul de debut, ministra Culturii, Monica Babuc a mulțumit Prim-ministrului şi Guvernului pentru susţinerea iniţiativei Ministerului Culturii de a desfăşura pe parcursul întregului an 2017 o suită de manifestaţii culturale dedicate lui Eugen Doga - geniul muzicii spaţiului românesc. Ea a afirmat că spectacolul aniversar este dedicat unui om, care ne-a marcat prin muzica sa. 

 “Maestre, am venit astăzi să vă oferim un omagiu, să demonstrăm împreună cu artiştii din scenă, cât de mare e respectul şi prețuirea noastră faţă de dumneavoastră”, a subliniat Monica Babuc.

În cadrul concertului au evoluat artişti, precum Anastasia Lazariuc, Iurie Sadovnic, Vitalie Advahov, Vasile Iovu, Formaţia „Akord”, Mariana Bulicanu, Ana Cernicova, Ana Maria Donose, Ana Moraru, Ion Timofti, fiind acompaniaţi de Orchesta Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, dirijor Dumitru Cârciumaru.

Spectacolul a făcut parte din Programul acțiunilor culturale dedicate sărbătoririi aniversării a 80-a de la naşterea compozitorului Eugen Doga, aprobat de Guvernul Republicii Moldova la începutul acestui an. 

Conform documentului, pe parcursul anului 2017 urmează să fie desfășurate o serie de activităţi culturale de omagiere a maestrului şi de promovare a creației sale.

Printre cele mai importante acţiuni, se regăseşte organizarea concertelor aniversare, expoziții de fotografii, montarea spectacolului de balet „Luceafărul”, desfășurarea spectacolelor camerale, editare de cărţi și organizarea întâlnirilor de creație cu participarea compozitorului.

În acest sens, din Fondul de rezervă al Guvernului au fost alocaţi 1,5 milioane de lei.

Eugen Doga s-a născut pe 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. Operele sale muzicale sunt înalt apreciate atât în țară, cât şi peste hotare. Maestru Eugen Doga a fost desemnat Laureat al Premiului de Stat, este Cavaler al Ordinului Republicii şi Artist al Poporului.

Foto: Ministerul Culturii

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.3163%
USD USD 18.0329 0.4160%
RUB RUB 0.2785 0.0719%
RON RON 4.2187 0.4022%
UAH UAH 0.6843 -0.4510%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile