Logo Realitatea.md

(FOTO) Școala Profesională din Bubuieci „produce” apicultori calificați

23 Mai 2019, 17:20 // Economie
// Autor:  
Iulia Pădureanu

În acest an, pe piața mierii din Republica Moldova, vor păși 25 de tineri apicultori, absolvenți ai Școlii Profesionale din Bubuieci. Datorită echipamentelor performante de care a beneficiat în urma unui grant, instituția contribuie semnificativ la creșterea calificării forței de muncă în sectorul apicol.

„Suntem o intituție de învățământ profesional tehnic secundar și pregătim  specialiști, meseriași pe piața muncii de nivelul trei. Avem șapte meserii în cadrul instituției, două țin de agricultură: floricultorii și apicultorii. În acest an 25 de elevi vor absolvi specialitatea de apicultură”, ne-a explicat directoarea școlii, Zinaida Sajin.

În cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, implementat de USAID, instituția a câștigat un grant în valoare de circa 351 de mii de lei, de pe urma căruia a beneficiat de 15 stupi verticali pentru lecțiile practice, dar și echipamente moderne utilizate de apicultori la confecționarea ramelor, colectarea și omogenizarea mierii.

Schimbările majore nu le simt doar elevii, dar și profesorii. Andrei Zahareanu activează în apicultură toată viața, iar la școală învață elevii cum să îngrijească o familie de albine și cum să obțină rezultate înalte.

„Acum în medie pe republică, de la o familie de albine se obține 30-35 kg de miere. Dacă implementăm niște tehnologii mai moderne s-ar putea de ridicat productivitatea unei familii până la 80 de kg. Până anul trecut era o clasă obișnuită unde elevii îndeplineau aceste lucrări la mese obișnuite, ramele se asamblau cu ciocănașul și ținte, sârma se întindea manual. Era așa cum cunoaștem noi de la străbunici. Acum este totul mecanizat. Avem o masă performantă semi-automată de întins sârma pe rame care ne permite să accelerăm cu mult lucrul. Sperăm în curând să încercăm extractorul de miere electric”, ne-a spus profesorul Andrei Zahareanu.

La ziua ușilor deschise au fost prezenți mai mulți absolvenți care activează în domeniu și chiar au inițiat afaceri. Unii s-au angajat la agentul economic unde au realizat practica. Deși ne-am așteptat să auzim că au continuat tradiția familiei de apicultori, Mihai și Vasile ne-au spus că a fost decizia lor.

Mihai Neneliu este din satul Bașcalia din raionul Basarabeasca. Deși are doar 18 ani, băiatul ne-a spus că deja de patru ani se ocupă cu apicultura. „Anul acesta am început să investesc în primele familii de albine. Sper să am un rezultat bun”, spune Mihai.

„Am familii de albine și produc miere deja de trei ani. Nu este o afacere de familie, părinții se implică dar puțin”, ne-a explicat și Vasile. Tânărul ne-a mai spus că nu totul depinde de apicultor, dar și de climă. „Uneori putem avea multă miere, iar alteori - zero”.

Petru Vicolaj este un apicultor din Băcioi, care tot a absolvit cu mai mulți ani în urmă școala din Bubuieci. O pasiune aparte o are pentru figurile din ceară. „Astăzi mai vin în vizită când sunt invitat de profesori să le arăt elevilor cum se fac formele pentru ceară, din silicon”. Deși confecționarea lor îi aduce plăcere, bărbatul nu se gândește să inițieze o afacere. „Mai fac cadouri celor apropiați”, spune el.

Proiectul USAID, Agricultura Performantă în Moldova, va oferi ulterior asistență școlii pentru extinderea laboratorului apicol, dotarea cu echipamente a unui mini-atelier didactic pentru producerea stupilor verticali, procurarea și instalarea unei mini-linii pentru ambalarea mierii, dar și crearea unui program start-up pentru absolvenții meseriei de apicultor.

Totodată, potrivit directoarei instituției, există multe solicitări de la mulți apicultori amatori care vor să-și pună afacerea pe roate, dar au nevoie de instruire. Astfel, se preconizează să fie organizate cursuri cu durata de 5-6 luni, în zilele de week-end, dar totul în prezent este la nivel de idee.

Menționăm că în Republica Moldova, în 2018, au fost produse circa 5000 de tone de miere, printre care 85% sunt exportate în Uniunea Europeană, în special în România, Italia, Franța, Germania și Spania. În ultimii zece ani exportul de miere a crescut de aproape 20 de ori.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 -0.0353%
USD USD 17.6396 -0.4189%
RUB RUB 0.2751 -0.2900%
RON RON 4.1166 -0.1504%
UAH UAH 0.7178 0.4900%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile