Logo Realitatea.md

(FOTO) Cum decurg „afacerile” la Portul Giurgiulești? Prim-ministrul a efectuat o vizită de lucru

23 Ianuarie 2020, 12:20 // Economie

Prim-ministrul Ion Chicu a întreprins o vizită de lucru la Portul Internațional Liber Giurgiuleşti (PILG). Şeful Executivului a fost însoțit de un grup de responsabili de la Cancelaria de Stat şi MEI. „Vrem să cunoaştem cum decurg activitățile Dvs. şi cum Guvernul poate susține dezvoltarea şi creşterea acestei afaceri”, și-a argumentat Chicu prezența.

Foto: gov.md

Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics Holding, a făcut o scurtă prezentare a portului la etapa actuală, atât ca structură, cât şi ca date operaționale.

65% din acțiunile portului sunt în proprietatea BERD şi 35% - a Danube Logistics Holding. În port activează peste 470 de angajați şi în infrastructură au fost investite cca 70 milioane de dolari.

În anul 2019 prin Portul Giurgiuleşti au fost transportate peste un milion de tone de mărfuri, dintre care 57% s-au exportat şi 42% au fost importate. 72% din importuri au fost din UE, cu precădere din România. În 2019, prin PILG  s-au exportat produse în 44 de țări, majoritatea,  44% din mărfuri și produse – spre  UE.

În perspectiva apropiată, în PILG va fi pus în funcțiune un terminal pentru transportul vinului în vrac, care va impulsiona exportul de vinuri şi va lărgi geografia exporturilor de vinuri.

Managementul PILG a listat un şir de probleme, pentru soluționarea cărora are nevoie de susținerea Guvernului. Au fost discutate inclusiv aspecte care pot compromite intenţiile investiționale şi genera condiții de competiție neloială.

A fost evidențiată necesitatea realizării activităților de menținere a navigabilității fluviale pe râul Prut, acțiuni care astăzi le execută gestionarii PILG. Managementul Portului a menționat şi problema unor abordări învechite şi conflictuale ce împiedică desfăşurarea activităților operaționale şi procesul investițional.

Un alt subiect discutat a fost necesitatea consolidării infrastructurii CFM în cadrul PILG, prin detaşarea locomotivelor, vagoanelor şi darea în exploatare a liniei feroviare „Cahul-Giurgiuleşti”.

Prim-ministrul Ion Chicu a solicitat reprezentanților MEI să examineze fiecare subiect, să prezinte informație şi soluții pentru dezvoltarea sustenabilă a activităților portuare într-o manieră legală cu respectarea obligatorie a cerințelor de protecție a mediului.

Amintim că se vehicula că mai multe companii ale statului, printre care și Portul Giurgiulești, ar urma să fie scoase la privatizare și ar putea ajunge în mâinele unor investitori din offshore. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a prezentat și o inițiativă legislativă care va avea drept scop  împiedicarea tranzacționării bunurilor și obiectelor de importanță strategică „pentru securizarea statului de oligarhi și oameni cu interese dubioase”.

VEZI ȘI:

Mold-Street, despre cum Portul Giurgiulești ar putea ajunge pe mâinile rușilor. „După venirea noului Guvern au început mişcările”

PAS a prezentat o inițiativă legislativă pentru a securiza companiile de stat de potențiali investitori dubioși (VIDEO)

Citeste tot despre: portul Giurgiulești
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață