Logo Realitatea.md

(FOTO) Locurile neobișnuite din nordul Moldovei care trebuie văzute

20 Octombrie 2020, 12:03 // Life

Pandemia poate fi veselă, dacă știi să vezi partea plină a paharului. Călătoriile restricționate în afara țării ne-au dat, de fapt, posibilitatea de a descoperi locurile magnifice din Moldova. Duminica trecută, am vizitat nordul țării. Din păcate nu e suficientă o zi pentru a vizita toate „frumusețile naturii”. Noi am reușit să vedem doar cariera de calcar din satul Fetești (raionul Edineț), Defileul Duruitoarea și lacul Stînca-Costești (raionul Rîșcani).

Defileul Duruitoarea

O priveliște deosebită reprezintă defileul Duruitoarea, amplasat în partea de est a satului cu același nume, pe malul stâng al râului Ciuhur, afluent al Prutului. Aici veți vedea multe grote, peșteri și stânci de forme ciudate.

În una dintre aceste stânci, mai exact într-o grotă, locuiau oameni în epoca de piatră. Stațiunea paleolitică a fost descoperită în anul 1958 de către arheologul Nicolae Chetraru, iar în următorii 20 de ani echipe de arheologi, geologi și paleontologi au studiat zona. Au fost identificate unelte din silex, oseminte, fosile de animale, amprente de vetre de foc etc.

Din păcate în zonă nu sunt amplasate niciun fel de indicatoare turistice, iar pe internet poți găsi informații puține. Unicul panou informativ este cel de mai jos, care probabil a fost plasat în 1962, când obiectivul a fost luat sub protecția statului prin Hotărârea Sovietului de Miniștri al RSSM.

Sfat: Alegeți încălțăminte potrivită, urcarea stâncilor vă poate da bătăi de cap. Dacă nu aveți bocanci, puteți lua niște adidași comozi.

Lacul de acumulare Stânca - Costești

Dacă ați ajuns în partea superioară a defileului, puteți admira de sus satul Duruitoarea, dar și o parte a lacului de acumulare Stânca - Costești.

Acesta este al doilea lac ca mărime după cel de la Dubăsari. El se întinde în susul râului Prut până la satul Viișoara pe o lungime de 70 km.

În perioada caldă a anului, vizitatorii se pot odihni pe plajele improvizate, se pot plimba de-a lungul apei cu bărcile, pot pescui.

Potrivit Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural din Moldova, la mijlocul secolului 20, în locul lacului de acumulare se afla satul Costești, iar după construcția lacului, în 1976, și a stației electrice, satul a fost inundat, fiind reconstruit unul nou cu același nume.

ANTREC scrie că istoria satului Costeşti îşi ia începutul de la sfârșitul secolului 16, când pe malul râului Prut exista o moşie boierească. Boierul se numea Costică (Costel) − de aici şi denumirea locului.

Cariera de calcar din satul Fetești

Dacă tot ați ajuns aici, merită să vizitați și cariera din satul Fetești, raionul Edineț. De fapt în satul Fetești puteți găsi mai multe locații care merită a fi văzute, noi însă am reușit doar la cariera de calcar, iar peisajul a fost unul feeric, de zici că te afli în altă țară sau de ce nu altă planetă.

Ne-am propus să cutreierăm Moldova în lung și-n lat, pentru a vă povesti despre locurile neobișnuite pe care le avem, dar despre care știm puține. Data viitoare vom merge la sudul țării. Fiți cu ochii pe noi.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile