Logo Realitatea.md

(FOTO) Ministrul Economiei și ambasadorul SUA în Moldova au vizitat terminalul TRANS OIL GROUP din Giurgiulești

23 Octombrie 2019, 15:36 // Economie

Ministrul Economiei şi Infrastructurii al Republicii Moldova, Vadim Brânzan, şi Ambasadorul SUA în Moldova, Derek Hogan au efectuat o vizită de lucru la terminalul TRANS OIL GROUP din Portul internaţional liber Giurgiuleşti.

În cadrul vizitei, Vaja Jhashi, conducătorul şi principalul acţionar al TRANS OIL GROUP, i-a familiarizat cu activitatea.

„Sunt multe proiecte, în cadrul cărora, prin intermediul pneumaticii, se asigură transportarea unui anume tip de materiale de construcţie, dar pentru a face acelaşi lucru în cazul culturilor cerealiere şi a porumbului sunt necesari anumiţi parametri. E vorba şi de viteza fluxului şi de însuşi procesul de transportare. Producţia pe bandă circulă în loturi, dar cu asigurarea ambalajului aerian. Proiectul a fost realizat prin atragerea unei companii ruse şi a unei companii ucrainene. Pentru noi este foarte important să folosim noile tehnologii în business-ul nostru şi să le aducem în Moldova”, a declarat acesta.

Le-a comunicat şi despre noul proiect al Grupului în Portul internaţional Giurgiuleşti cu valoarea de 22 mil. dolari SUA – construcţia noii uzine de prelucrare a uleiului: „Capacitatea acesteia este de 700 tone în 24 de ore, iar construcţia se va finaliza către începutul anului 2021. În cadrul proiectului vor fi utilizate cele mai moderne tehnologii, care există în prezent. Noile capacităţi de producere ale grupului TRANS OIL în Portul internaţional vor permite de majorat volumul exportului producţiei finite – ulei vegetal, în loc de materie primă – seminţe de floarea soarelui. Aceasta înseamnă că vom crea noi locuri de muncă cu un înalt nivel de tehnologizare, iar valoarea adăugată a producţiei va rămânea în Moldova”.

Potrivit datelor companiei, în prezent, capacităţile TRANS OIL GROUP în Portul internaţional liber Giurgiuleşti asigură păstrarea a peste 70 de mii de tone de cerealiere.

Urmează să fie pusă în funcţiune o linie pneumatică independentă pentru grâne cu o lungime de 515 metri şi o capacitate de transport de 250 t pe oră, care va uni ambele terminale ale grupului din port. În rezultatul acestui proiect, terminalele TRANS OIL GROUP din portul Giurgiuleşti vor putea asigura trecerea a 1,6 mil. tone metrice pe an.

Volumul investiţiilor în construcţia liniei pneumatice a constituit circa 1,6 mil. dolari SUA. Vaja Jhashi a menţionat că „această linie pentru culturi cerealiere este un proiect unic nu doar pentru Moldova, dar, în genere, în spaţiul european şi asiatic”.

Amintim că Vaja Jhashi este un georgian născut în Rusia și stabilit la noi, fiind supranumit primul super-bogat moldovean care a povestit despre cifra sa de afaceri. A fost membru al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova fondată de fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, dar și membru în Consiliul de Administrație al Victoriabank, atunci când fostul democrat era președinte. Mai multe, în articolul colegilor.

CITEȘTE ȘI:

Afacerea Giurgiulești: Cum autoritățile favorizează monopolul, punând piedici portului deținut de stat

Candu, despre declarațiile lui Dodon despre Aeroport și Portul Giurgiulești: Alianța pro-rusă PSRM-ACUM vrea să le dea pe mâna rușilor

Fost ministru al României: Ruşii vor să cumpere Portul de la Giurgiuleşti, singura ieşire a Moldovei la Dunăre

Citeste tot despre: brinzan, Hogan, trans oil group, vizită
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile