Logo Realitatea.md

(FOTO) Nu au reușit să vorbească azi cu Brînzan. Transportatorii nu se lasă și vor protesta și mâine

07 Noiembrie 2019, 16:20 // Economie

Mai mulți transportatori de mărfuri s-au adunat astăzi în Piața Marii Adunări Naționale pentru a-și manifesta nemulțumirea față de autorizațiile de export. Ajunși în pragul Guvernului, aceștia au cerut să vorbească cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, dar li s-a spus că nu este pe loc.

Potrivit protestatarilor, numărul autorizațiilor emise pentru export în Rusia sunt foarte puține, iar dacă nimic nu se schimbă acești avor putea exporta doar până în luna iunie.

„Nu e nimic politic. La noi camioanele staționează. Noi avem nevoie de autorizații de export în Ucraina. Ele sunt foarte puține. Ucraina e țara de tranzit. Nu sunt autorizații cu Ungaria, Turcia. Sper că se duc tratative și cu aceste țări”, a spus Silvia Vîntu, reprezentanta unei companii care a protestat în PMAN.

Trei dintre protestatari au reușit să intre în clădirea Guvernului dar nu au putut înregistra petiția cu solicitările transportatorilor deoarce reprezentanții MEI ar fi fost întruniți în ședință.

„Din august am vrut să ne întalnim, ne-am gândit că a venit Guvernul nou și se va schimba ceva”, au spus transportatorii.

Prin urmare, aceștia au lăsat petiția în boxa Ministerului Economiei. Ei l-au invitat pe Vadim Brînzan la protestul lor pașnic care urmează să se desfășoare vineri, 8 noiembrie, la ora 10:00 în PMAN.

„Dacă nu, mergem la Președinție”, a spus unul dintre protestatari.

Între timp, Ministerul Economiei și Infrastructurii publică un comunicat de presă cu referire la rezultatele întrunirii Comisiei moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional.

În cadrul discuțiilor partea moldovenească a informat despre cota suplimentară de autorizații eliberată în luna septembrie care a fost deja epuizată, iar pentru a asigura necesitățile operatorilor de transport rutier din Republica Moldova ar mai fi necesare cel puțin 5 000 de autorizații pentru anul 2019. În acest context, partea rusă a acceptat eliberarea unei cote suplimentare de doar 500 de autorizații pentru acest an.

„Pentru anul 2020 partea moldovenească a propus majorarea contingentului de autorizații. În rezultatul discuțiilor, a fost obținută majorarea numărului autorizațiilor pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri cu 1000 unități. Astfel, contingentul preliminar de autorizații pentru partea moldovenească în anul 2020 va constitui 16 000 autorizații pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri și 500 autorizații pentru transportul în/din țări terțe”, se arată în comunicatul de presă.

În cadrul protestului, transportatorii, care deja au aflat din sursele proprii despre cele 16 mii de autorizații de export în Rusia, au spus că sunt foarte puține. „Asta înseamnă că se vor termina în iunie. Noi am avea nevoie de liberalizare”, au spus transportatorii.

Potrivit transportatorilor, astăzi au avut loc proteste și în orașele Bălți, Otaci și Edineț.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5379 0.3513%
USD USD 17.4407 -0.5355%
RUB RUB 0.2533 0.5957%
RON RON 4.0375 0.4603%
UAH UAH 0.6536 -0.0917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile