Logo Realitatea.md

(FOTO) Peste 800 de copii s-au îmbolnăvit de coronavirus

02 Iulie 2020, 16:10 // Societate

Febră, dificultăți de respirație, tuse seacă și oboseală - simptomele care ar trebui să-i atenționeze pe părinți că micuții lor au contractat noul coronavirus. Până acum, circa 820 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit de COVID-19. Micii pacienți sunt tratați în Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii din Chișinău, scrie Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Foto: msmps.gov.md

La Spitalul de pe strada Mihail Lomonosov, din luna martie, sunt internați copiii bolnavi. Pe coridoare vezi doar medici grăbiți, care aleargă dintr-un salon în altul. Micii pacienți sunt deja obișnuiți să le urmăresc mișcările prin geamurile boxelor de spital.

În Secția Diagnostic, considerată cea mai mică secție a spitalului, sunt internați 22 de pacienți. 

„Este foarte greu să treci printr-o astfel de experiență. Cel mai rău îmi pare pentru faptul că Marinela şi Bogdan trebuie să suporte durerea. Ei au obosit deja. Mai ales Bogdan, are doar 1,8 ani. Nu înțelege de ce nu avem dreptul să ieșim afară, să ne plimbăm. Pentru un părinte, cel mai complicat este să-și vadă copilul bolnav. Acest virus nu este o glumă!”, mărturisește mama Olesea Rubanovici.

Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii face față cu greu numărului mare de solicitări. COVID-19 îi afectează pe micii pacienți la fel ca și pe adulți. SARS-CoV-2 îi poate pune în pericol, în special, pe cei care suferă de alte afecțiuni și cu imunitatea scăzută.

„Virusul afectează toate organele interne, inclusiv plămânii, rinichii, inima. Copii fac pneumonii, nefrite toxice, infecții ale căilor urinare. Ne este greu, deocamdată, să spunem ce urmări ar putea avea boala. Sunt cazuri de patologii post -COVID-19, precum Boala Kawasaki, o maladie foarte rară. Deocamdată, nu se știe cum virusul afectează fătul”, spune medicul infecționist-pediatru, Olesea Olevschi.

Până acum, dna Olevschi a ajutat mai mult de 100 de minori să învingă coronavirusul. Cel mai mult a marcat-o lupta pentru viață a unei copile de 12 ani. „Micuța avea pneumonie bazală pe stânga. Boala s-a manifestat mai mult prin tuse seacă. I s-a făcut radiografia aproape zilnic. Practic, copilul a stat 25-26 de zile în spital. Tratamentul pneumoniei a durat 14-15 zile, plus perioada de reabilitare și testarea finală. A fost un caz complicat”, spune dna doctor.

Unii pacienți se vindecă în 14-15 zile. În cazul altora, tratamentul poate dura și 38 de zile. „În ultima perioadă avem o creștere a numărului de îmbolnăviri și de spitalizări”, afirmă medicul infecționist, Diana Vlad.

Până la disponibilitatea unui vaccin împotriva COVID-19, medicii îndeamnă părinții să fie responsabili de sănătatea celor mici, să le pună măști, să evite locurile aglomerate și terenurile de joacă. „Rugăm mamele să fie atente, să nu iasă cu copii în locurile unde se adună mai mult de trei persoane, să evite contactul cu oamenii străini, cu orice persoană din familie care manifestă un semn clinic de infecție respiratorie. Se recomandă cât mai des spălarea mâinilor, dezinfectarea spațiilor, aerisirea încăperilor. Dacă nu vom respecta regulile și recomandările, riscăm să ne ciocnim cu un colaps cauzat de lipsa locurilor în instituțiile medicale”, atenționează  Diana Vlad.

În prezent, 353 de copii testați pozitiv la COVID-19 sunt tratați în spitale. 824 de minori au contractat boala de la începutul pandemiei. 67 dintre ei aveau vârsta de până la un an. Până acum, 471 de copii și adolescenți au reușit să învingă boala. „Nu știm care vor fi consecințele virusului. Copii trebuie să trăiască o viață liniștită și frumoasă. Ei sunt viitorul nostru”, spune medicul Olesea Olevschi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6172 -0.3135%
USD USD 16.5952 -0.1234%
RUB RUB 0.2257 -0.1769%
RON RON 4.0556 -0.3391%
UAH UAH 0.6004 0.0667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile