Logo Realitatea.md

(FOTO) Porumb dulce la început de toamnă! Un fermier din raionul Dubăsari a găsit cea mai potrivită metodă de irigare

21 August 2019, 07:10 // Economie
// Autor:  
Iulia Pădureanu

Sergiu Racoveț este un fermier din satul Coșnița, raionul Dubăsari. Împreună cu soția sa, Irina, au început să se ocupe cu agricultura acum trei ani, după ce bărbatul s-a întors de la muncă din Rusia. „Deținem o suprafață de 13 hectare, avem și o livadă de 6 hectare, iar anul acesta am hotărât să cultivăm porumb zaharat pe patru loturi”, a explicat Sergiu.

În cadrul programului Compact, familia Racoveț a beneficiat de un grant de 200 de mii de lei. Din acești bani și-a cumpărat o semănătoare de precizie a porumbului și o parte din sistemul de irigare. Sergiu a testat mai multe metode de irigare a porumbului zaharat ca să o găsească în final pe cea mai eficientă.

„Cultivăm porumb zaharat pe patru loturi cu irigare subterană, irigare aeriană și prin aspersiune. Irigarea prin picurare subterană este montată la o adâncime de 30 cm, în funcție de cultura agricolă. Irigarea prin picurare aeriană prezintă niște benzi montate pe rândurile de porumb, iar aspersiunea se face prin furtun. Tot acest proces este posibil datorită sistemului centralizat de irigare reabilitat în localitate. Fiecare lot are contoare”, a explicat Sergiu.

Irigarea îi permite familiei Racoveț să scoată pe piață porumb atunci când alți producători nu îl mai au. După primele rezultate, Sergiu a constatat că cea mai eficientă metodă este irigare pentru porumbul zaharat este cea aeriană prin picurare, iar anul viitor planifică să implementeze noua metodă și în cazul porumbului timpuriu.

„Noi cred că nu ne vom extinde. Terenurile pe care le avem sunt destule. Mai avem vreo 4-5 hectare de teren care nu sunt conectate la sistemul de irigare. Sperăm la anul, terenul care a rămas să fie și el irigat. Sistemul de irigare la două hectare, în acest an ne-a costat 174 mii de lei”, a spus Sergiu.

Sergiu se așteaptă să cultive până la 40 de mii de știuleți la un hectar și planifică să-i comercializeze angro.

Gospodăria familiei Racoveț nu deține echipamente speciale, în schimb Asociația Utilizatorilor de apă pentru irigare Coșnița, unde Sergiu este membru, are umidometri pe care îi folosește atunci când are nevoie.

Asociația Utilizatorilor de apă pentru irigare Coșnița

Asociația Utilizatorilor de apă pentru irigare Coșnița a fost constituită în 2012. Această asociație gestionează sistemul centralizat de irigare Coșnița, modernizat în cadrul Programului Compact cu fondurile Guvernului SUA. Pentru reabilitarea acestui sistem au fost investiți circa 13,8 milioane de dolari. Sistemul de irigare are capacitatea să acopere suprafața de circa 2500 de hectare, gestionată de cei 2 300 de producători agricoli din regiune, (cuprinzând satul Coșnița, Pîrîta și Pohrebea). În prezent, Asociația are în jurul a 170 de membri care dețin 800 de hectare deja irigate.

„Nistrul ne înconjoară și ar fi păcat să nu folosim apa lui pentru creșterea legumelor. De aceea și au fost selectate localitățile noastre pentru a beneficia în urma proiectului Compact. Cu sprijinul financiar american a fost creat sistemul centralizat de irigare. Apa Nistrului este cea mai bună, chiar mai bună decât din râul Prut, pentru irigare, salinizarea este mai mică de 1%”, a explicat președintele Asociației, Ghenadie Leagul.

Cotizația de membru al Asociației este la moment de 240 de lei per hectar. Membrii au mai multe avantaje, întrucât Asociația oferă nu doar servicii de irigare, dar și organizează seminare și instruiri, ajutându-i să capete cunoștințe. În plus, cei care nu fac parte din Asociație, achită un preț triplu pentru serviciile de irigare.

În 2019, cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, AUAI Coșnița a obținut două echipamente de irigare pe care le oferă fermierilor pentru a iriga câmpurile. Totodată cu suportul proiectului au fost procurate apometre mobile, care sunt extrem de necesare mai ales micilor producători agricoli, care de regulă nu-și permit să procure un apometru care costă peste 10 mii de lei. Alte câteva investiții ale proiectului pentru AUAI Coșnița sunt furtunurile pentru a conecta terenurile mai îndepărtate de la hidranți, procurarea umidometrelor, dispozitive care măsoară cantitatea de apă în sol pentru a asigura gradul optim de umiditate.

„Asociația noastră se deosebește de celelalte asociații care au fost renovate. Noi folosim și echipamentele vechi, dar și cele noi. În prezent vrem că îmbunătățim infrastructura în stațiile vechi”, a punctat Ghenadie Leagul.

În scopul dezvoltării asociației și creării mai multor oportunități pentru fermieri, AUAI Coșnița continuă colaborarea cu Fondul pentru Dezvoltare Durabilă, dar și încearcă să dezvolte relații de cooperare eficiente cu IFAD, precum și alți parteneri de dezvoltare care au activități în sectorul agricol din Republica Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia