Logo Realitatea.md

(FOTO) Producătorii de pomușoare din Moldova au mers în Serbia pentru a învăța din experiența fermierilor sârbi

11 Iulie 2019, 12:34 // Economie

Un grup de producători de pomușoare din Republica Moldova au mers în Serbia pentru a învăța din experiența fermierilor sârbi tehnologii noi de producere ecologică a pomușoarelor. În prezent, Serbia este al doilea cel mai mare producător și exportator de pomușoare din Europa Centrală.

Foto: Pomușoarele Moldovei

Vizita de studiu a fost organizată de Asociația Pomușoarele Moldovei și Proiectul USAID Agricultura Performanta din Moldova. Producătorii care au participat în cadrul vizitei de studiu produc un spectru larg de pomușoare cum ar fi căpșun, mur, zmeur și joshta.

În cadrul vizitei participanții au obținut cunoștințe privind  tehnologiile moderne de producere ecologică a pomușoarelor, în special plantarea, cultivarea, recoltarea, post recoltarea și procesarea ecologică a  acestora.

Corina Pleșca, o tânără producătoare de pomușoare care a participat în cadrul vizitei de studiu în Serbia. Producătoarea intenționează să planteze în anul curent o nouă suprafața cu pomușoare certificate bio.

„Vizita de studiu a fost foarte relevantă pentru afacerea pe care o dezvolt. Ceea ce am învățat de la fermierii sârbi este necesitatea de diversificare a surselor de venit prin plantarea sortimentului divers de culturi bacifere”, a precizat Corina Pleșca.

În Republica Moldova activează circa 800 de producători de pomușoare, dintre care doar 7 agricultori produc pomușoare certificate ecologic, chiar dacă atât pe piața locală, cât și pe cea internațională pomușoarele certificate drept organice sunt bine cotate.

Din 2013 până în 2017 suprafața plantată cu pomușoare în Republica Moldova a crescut în fiecare an cu  3-4%. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate cca  4 mii de hectare plantate cu pomușoare, pe care sunt cultivate peste 11 tipuri de pomușoare, cele mai răspândite fiind căpșunul, zmeurul, coacăzul negru.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4579 -0.1006%
USD USD 17.5510 0.5569%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0715 -0.0883%
UAH UAH 0.7201 -0.4699%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”

16 ian, 14:47 //

captură video Accident rutier grav, produs noaptea trecută în Capitală. VIDEO din momentul extragerii unui tânăr dintre fiarele automobilului