Logo Realitatea.md

(FOTO) Producătorii de pomușoare din Moldova au mers în Serbia pentru a învăța din experiența fermierilor sârbi

11 Iulie 2019, 12:34 // Economie

Un grup de producători de pomușoare din Republica Moldova au mers în Serbia pentru a învăța din experiența fermierilor sârbi tehnologii noi de producere ecologică a pomușoarelor. În prezent, Serbia este al doilea cel mai mare producător și exportator de pomușoare din Europa Centrală.

Foto: Pomușoarele Moldovei

Vizita de studiu a fost organizată de Asociația Pomușoarele Moldovei și Proiectul USAID Agricultura Performanta din Moldova. Producătorii care au participat în cadrul vizitei de studiu produc un spectru larg de pomușoare cum ar fi căpșun, mur, zmeur și joshta.

În cadrul vizitei participanții au obținut cunoștințe privind  tehnologiile moderne de producere ecologică a pomușoarelor, în special plantarea, cultivarea, recoltarea, post recoltarea și procesarea ecologică a  acestora.

Corina Pleșca, o tânără producătoare de pomușoare care a participat în cadrul vizitei de studiu în Serbia. Producătoarea intenționează să planteze în anul curent o nouă suprafața cu pomușoare certificate bio.

„Vizita de studiu a fost foarte relevantă pentru afacerea pe care o dezvolt. Ceea ce am învățat de la fermierii sârbi este necesitatea de diversificare a surselor de venit prin plantarea sortimentului divers de culturi bacifere”, a precizat Corina Pleșca.

În Republica Moldova activează circa 800 de producători de pomușoare, dintre care doar 7 agricultori produc pomușoare certificate ecologic, chiar dacă atât pe piața locală, cât și pe cea internațională pomușoarele certificate drept organice sunt bine cotate.

Din 2013 până în 2017 suprafața plantată cu pomușoare în Republica Moldova a crescut în fiecare an cu  3-4%. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate cca  4 mii de hectare plantate cu pomușoare, pe care sunt cultivate peste 11 tipuri de pomușoare, cele mai răspândite fiind căpșunul, zmeurul, coacăzul negru.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile