Logo Realitatea.md

(FOTO) Protest cu „sânge” în centrul capitalei. Ce au vrut să spună tinerii

07 Octombrie 2019, 16:55 // Societate

Mișcarea Extinction Rebellion Moldova a organizat Flashmobul „Criza de mediu ne oamoară cu zile”, vărzând zeci de litri de „sânge” pe harta țării din Piața Marii Adunări Naționale, scrie Diez.md.

Scopul acțiunii constă în a atrage atenția atât a societății civile, cât și a autorităților locale și centrale asupra faptului că, în Republica Moldova, oamenii mor din cauza calității proaste a mediului.

Un studiu recent publicat de revista European Heart Journal susține că 5 400 de moldoveni mor anual din cauza aerului poluat.

Cei 70 de litri de „sânge” vărsați în cadrul manifestației nu sunt altceva decât guaș amestecat cu apă și urmează să se spele după prima ploaie.

Aproape un milion de specii sunt în pericol de extincție în următoarele decenii și acest pericol este la fel de mare ca și cel al schimbărilor climatice. Cauzele acestei extincții sunt numeroase: tăierea pădurilor pentru a mări terenurile arabile, agricultura tradițională și folosirea abuzivă a pesticidelor și a îngrășămintelor chimice, poluarea râurilor și altele. „În Republica Moldova scenariul este același ca și în restul lumii. Chiar dacă noi nu contribuim ca țară la fel de mult la emisiile gazelor cu efect de seră, schimbările climatice și degradarea mediului sunt la fel de serioase”, explică membrii mișcării.

Totodată, mișcarea cere declararea stării de criză de mediu în municipiul Chișinău, după ce a depistat că orașul suferă de o poluare a aerului care, în majoritatea cazurilor, este foarte înaltă, apele freatice din municipiu nu corespund cerințelor după indicii microbiologici și sanitaro-chimici, iar poluarea mediului cu deșeuri care pot fi reciclate a devenit alarmantă.

Citeste tot despre: protest cu sânge
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile