Logo Realitatea.md

FOTO Realitatea.md: Protest cu zeci de mii de participanți și peste 3.000 de rețineri în toată Rusia, la manifestațiile în susținerea lui Navalnîi

24 Ianuarie 2021, 13:35 // Actualitate

Zeci de mii de persoane au protestat ieri, 23 decembrie, la o acțiune de protest desfășurată aproape simultan în zeci de orașe din Rusia, dar și în fața misiunilor diplomatice rusești din mai multe țări, inclusiv Republica Moldova, împotriva detenției politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, reținut imediat după revenirea acestuia din Germania unde a trecut un curs de lecuire ca urmare a otrăvirii sale cu „Noviciok” în vara anului 2020. Cele mai grandioase evenimente au avut loc la Moscova și Sankt-Petersburg unde au protestat, conform unor calcule, între 20-50 de mii de manifestanți. Totodată, în urma intervenției Poliției au fost reținute circa 3.000 de persoane, alte câteva sute s-au ales cu diferite traumatisme.

Embed:

În pofida acordului autorităților pentru desfășurarea acțiunilor de protest, manifestații au avut loc în peste 90 de orașe din Rusia, dar și peste hotare, în Australia, Germania, Austria, Cehia, Marea Britanie, SUA, Muntenegru, Ucraina etc. Și la Chișinău a avut loc o acțiune de protest în susținerea lui Alexei Navalnîi, desfășurată în fața Ambasadei Federației Ruse.

Acțiunea s-a dovedit a fi una dintre cele mai masive din ultimii ani. Chiar și în orașele din regiuni s-au adunat câte câteva mii de persoane. Spre exemplu, în Krasnodar au protestat circa șase mii de persoane, la Ekaterinburg - șapte mii, la Nijni Novgorod - până la zece mii. Chiar și în unele orașe ale Siberiei, cum ar fi Novosibirsk, Vladivostoc, Tomsk, Krasnoyarsk și Irkutsk au participat câte câteva mii de persoane.

Unul dintre cele mai emblematice acțiuni de protest s-au desfășurat ieri la Yakutsk. În jur de 300 de locuitorii orașului au ieșit în susținerea lui Navalnîi chiar dacă afară erau -50 de grade Celsius. Ger a fost și în alte orașe din Rusia. Spre exemplu, cei din Ekaterinburg au protestat la -34 grade, în timp ce la Omsk termometrele arătau -28 grade.

La acțiunea desfășurată în Sankt-Petersburg, conform unor calcule au participat între 20-35 de mii de persoane, în timp ce, cea mai masivă acțiune de protest s-a dat la Moscova, acolo unde au participate între 20-50 de mii de persoane. Potrivit Reuters, pe străzile Moscovei au ieșit circa 40 mii de persoane, în timp ce Ministerul rus de Interne a anunțat despre circa 4 mii de participanți.

Acțiuni de protest au avut loc în Piața Pușkin și pe strada Tverskaya din ambele părți ale acesteia. Scandând „Jos Țarul” și „Libertate”, o parte dintre protestatari s-au îndreptat spre Kremlin, în direcția Pieții Manej, dar aceasta și Piața Roșie au fost imediat închise.

Acțiunea s-a încheiat în fața izolatorului „Matroskaya Tișina” unde este deținut Alexei Navalnîi. Acolo au fost reținute brutal și lovite câteva zeci de persoane.

Conform unor estimări, în toată Rusia au fost reținute peste trei mii de persoane, o cifră record pentru Federația Rusă. Peste 1.100 de persoane au fost reținute la Moscova și peste 400 - în Sankt-Petesburg.

Un corespondent aflat la fața locului a surprins, în exclusivitate pentru Realitatea.md, poze în care se văd mai multe persoane rănite, dar și care redau atmosfera manifestațiilor de ieri din Moscova:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.3300%
USD USD 17.4546 -0.1790%
RUB RUB 0.2368 -0.4205%
RON RON 4.3784 0.3392%
UAH UAH 0.6257 0.0160%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile